Тепер переплановувати всі об’єкти без втручання у несучі конструкції можна без дозволу ДАБІ

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

Уряд вніс зміни до Переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Тепер перепланування всіх житлових і нежитлових будинків та приміщень в них (СС1, СС2, СС3) можна здійснювати без дозволу.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

Як зазначив заступник міністра, це сприятиме покращенню інвестиційного клімату та дерегуляції галузі, що, у свою чергу, може позитивно відобразитись на позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво».

«У 2017 році Мінрегіон розробив перелік нескладних робіт у будівництві, які можна виконувати без дозволу і після яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію. Тоді це значно спростило влаштування засобів доступності, зокрема, пандусів, заміну блоків вікон, дверей і так далі. Минулого року ми ініціювали розширення цього переліку для спрощення ведення діяльності у будівництві, а також покращення інвестклімату та дерегуляції галузі. Зокрема, було включено роботи з перепланування житлових і нежитлових будинків та приміщень в них (без втручання в несучі конструкції), які відносяться до об’єктів СС2 і СС3. Раніше це було можливо тільки для об’єктів СС1. Уряд підтримав ці зміни і тепер за спрощеною процедурою це можна робити по всім житловим і нежитловим об’єктам», - написав Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

Зміни у Перелік були розроблені Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України і затверджені постановою КМУ №236 від 20.03.2019. Вона набрала чинності 23 березня цього року.

Парцхаладзе зазначив, що завдяки цим та іншим дерегуляційним змінам у будівельній галузі Україна зможе піднятися у рейтингу Doing Business за показником “Отримання дозволів на будівництво”.

Зараз Україна - одна з лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку. А за показником “Отримання дозволів на будівництво” за 2 роки ми покращили позицію з 140 на 30-те місце.

За підрахунками експертів Світового банку, один пункт у загальному рейтингу Doing Business дає можливість додатково залучити близько $600 млн в економіку країни.

Довідково: Doing Business характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.