У Києві обмежать забудову гірського ландшафту

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
киеврада2

До кінця поточного року Департамент охорони культурної спадщини розробить та затвердить обмежені режими використання пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро».

Про це повідомила прес-служба Київської міської ради з посиланням на директора Департаменту охорони культурної спадщини Олександра Никоряка.

«Ландшафт київських гір – це вже пам’ятка, але на цій території немає чітких правил – де можна будувати, яка висотність допустима, як територією можна користуватись тощо. Наказом Департаменту буде прописано обмежені режими використання пам’ятки. Це такій собі міні-генплан. Плануємо завершити роботу до кінця року», – сказав Олександр Никоряк.

Відповідний тендер на розроблення науково-проектної документації «Межі та режими використання зон охорони пам’ятки історії, ландшафту місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро» вже проведено.

Олександр Никоряк додав, що міською цільовою програмою «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2019-2021 роки» передбачено проведення аналогічної роботи щодо заповідника «Стародавній Київ».

Нагадаємо, у грудні 2018 року Київрада затвердила міську цільову програму «Охорона та збереження культурної спадщини м. Києва на 2019-2021 роки».

Фінансування програми на 3 роки визначено на рівні 247,7 млн грн.

Заплановано проведення реставраційних та ремонтно-реставраційних робіт на наступних об’єктах: Покровська та Хрестовоздвиженська церкви, Корпус № 16 – келії Флорівського монастиря, флігель на вул. Десятинній, Корпус настоятеля та проскурні Братського монастиря на вул. Сковороди, 2 та будинок на вул. Сковороди, 9-Б, Житловий будинок ювеліра Захара Брезгунова на Андріївському узвозі, адмінбудівля на вул. Борисоглібській, 6 та інші, які є на балансі Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури та заповідних територій.

Усього заплановано реставраційні роботи на 11 об’єктах на загальну суму 74,289 млн грн. Також, серед іншого, кошти будуть спрямовані на розроблення Плану організації території ДІАЗ «Стародавній Київ» – 4 млн грн; на створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології» – 2,1 млн грн; встановлення інформаційних стендів біля об’єктів культурної спадщини з позначенням розроблених туристичних маршрутів шрифтом Брайля українською та англійською мовами – 2,7 млн грн. тощо.