Мінрегіон створює е-кабінет забудовника для суттєвого спрощення діяльності у будівництві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1 (1)

Створення електронного кабінету забудовника і здійснення всіх дозвільних процедур у будівництві в електронному форматі суттєво спростить діяльність у будівництві та покращить якість контролю робіт.

Це, у свою чергу, зможе позитивно вплинути на підвищення позиції України у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом “Отримання дозволів на будівництво” в майбутньому. На цьому наголосив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

“Для запровадження ефективного та прозорого контролю у будівництві наразі розроблена концепція повного реформування діяльності ДАБІ і план реалізації цієї концепції. Один із важливих кроків в її рамках - впровадження ефективного е-кабінету забудовника, де швидко та зручно можна буде отримувати дозвільні документи у будівництві, як це відбувається у всьому цивілізованому світі. Для цього Мінрегіоном вже розроблено порядок функціонування е-кабінету. Найближчим часом він буде поданий на погодження інших зацікавлених центральних органів виконавчої влади”, - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За словами Парцхаладзе, впровадження таких змін не лише мінімізує корупцію і будь-які впливи чиновників на прийняття рішень, а й загалом суттєво спростить процедури і підвищить якість контролю робіт. А це може позитивно вплинути на позиції України у рейтингу Doing Business за будівельним показником.

За дорученням віце-прем’єр-міністра та міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка наказом Мінрегіону № 8 від 31 січня 2019 року створена робоча група з реформування системи архітектурно-будівельного контролю. До неї увійшли представники Мінрегіону, Держархбудінспекції, Державного агентства з питань електронного урядування України, Офісу ефективного регулювання, IDLO, TAPAS, урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції” та Конфедерації будівельників України.

Спільно членами робочої групи напрацьовано низку проблемних завдань, які увійшли до концепції. Зокрема:

  • відсутність єдиної е-системи у будівництві;

  • видача дозволів з порушеннями;

  • відсутність систематизації інформації у будівництві;

  • непублічність держархбудконтролю і нагляду;

  • низький рівень інформованості громадян про надання послуг ДАБІ;

  • незначна відповідальність посадових осіб органів Держархбудконтролю тощо.


Окрім запровадження ефективного е-кабінету забудовника для вирішення цих питань концепція передбачає:

1 - розробку дієвого механізму притягнення до відповідальності посадових осіб органів Держархбудконтролю за порушення у сфері містобудівної діяльності;

2 - запровадження дієвого механізму контролю за діяльністю експертних організацій;

3 - розроблення і запровадження інформаційної кампанії ДАБІ з підвищення рівня поінформованості громадян щодо надання послуг у сфері містобудівної діяльності;

та внесення низки змін у інші закони та підзаконні акти.

Довідково:  Зараз Україна - одна з лідерів за темпами зростання у Doing Business серед 190 країн. За показником “Отримання дозволів на будівництво” за 2 роки ми покращили позицію з 140 на 30-те місце. У загальному рейтингу наша країна займає 71 сходинку.

Doing Business характеризує стан інвестиційного клімату в 190 країнах світу. Це результат щорічного дослідження, що оцінює простоту ведення підприємницької діяльності. Світовий банк розраховує цей індекс з 2003 року за такими критеріями, як легкість відкриття нового бізнесу, отримання дозволів на будівництво, реєстрація власності, отримання позики, захист прав інвесторів, сплата податків тощо.