Суд скасував введення обмежень щільності та висотності забудови в містах

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Масив-1024x713

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав недійсним ДБН «Планування і забудова територій», яким, зокрема, запроваджуються обмеження щільності та висотності забудови в містах, забудови у зелених зонах тощо.

Як зазначається у рішенні, Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду винесла свою постанову, «розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційну скаргу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 13 грудня 2018 року, яке прийняте в порядку спрощеного позовного провадження, у справі за адміністративним позовом Приватного акціонерного товариства «Фірма «Хмельницькбуд» до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за участю третіх осіб - Державного підприємства «Укрархбудінформ» та ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДНІПРОМІСТО» ім. Ю.М. Білоконя», про визнання протиправним та нечинним наказу».

Своїм рішенням апеляційний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 13 грудня 2018 року та задовольнив адміністративний позов Приватного акціонерного товариства «Фірма «Хмельницькбуд».

Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 квітня 2018 року № 100 «Про затвердження ДБН Б. 2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» суд визнав протиправним та нечинним.

«Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення”, - йдеться у судовому рішенні.

Нагадаємо, ДБН Б. 2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» містить понад 50 змін, спрямованих на припинення хаотичної забудови українських міст, зокрема вводяться:
• обмеження висотності забудови у містах - нове поняття «блакитні лінії»;
• обмеження забудови у зелених зонах - нове поняття «зелені лінії», які визначають межі ландшафтних та рекреаційних територій, на яких заборонено будівництво;
• обмеження щільності забудови, яке забороняє її підвищення у декілька разів;
• обов'язкове будівництво дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;
• обов'язкове забезпечення безбар'єрного доступу.