У Києві викрили групу квартирних шахраїв

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
111

У Києві поліція викрила семерих зловмисників, які впродовж майже чотирьох років ошукували довірливих громадян, продаючи їм незаконно привласнені квартири. Сума завданих збитків сягає кілька мільйонів гривень. Столичні слідчі завершили розслідування та скерували матеріали проваджень до суду.

Про це повідомила прес-служба Національної поліції.

За повідомленням поліції, аферисти «працювали» на території столиці з 2015 року. Діяли зловмисники за чітко прописаним планом:
«Для кожного учасника організованої групи були чітко прописані ролі: в залежності від ситуації вони могли прикидатися власниками житла, покупцями чи брокерами. Вводячи людей в оману, за допомогою так званих «чорних» нотаріусів, переоформляли документи на себе, а потім ще декілька разів ніби перепродавали квартиру один одному. І аж після цих маніпуляцій насправді виставляли помешкання на продаж. Доброчесні покупці навіть і гадки не мали, що у придбаних ними квартирах є законні власники», - розповів начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Відомо, що дехто із фігурантів були раніше судимі за шахрайство та злочини, пов'язані з наркотиками. Столичні поліцейські вже затримували їх та повідомляли про підозри за скоєння шахрайських дій у сфері нерухомості:
«Організатором злочинного угрупування є 40-річний киянин, який впродовж останніх декількох років неодноразово затримувався правоохоронцями за скоєння афер, пов’язаних із придбанням житла. Але законодавство щоразу давало йому можливість виходити під заставу. Зловмисник сплачував встановлену судом суму, виходив на волю та продовжував свою незаконну діяльність», - зазначив начальник поліції Києва.

Організатор певний час переховувався від слідства, однак у травні цього року столичні поліцейські затримали його та доставили до суду, де йому обрали запобіжний захід: тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 8 мільйонів гривень.
Слідчі столичної поліції повідомили фігурантам про підозри у скоєнні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 та ч. 2 ст.15, ч. 4 ст.190 (Шахрайство та замах на шахрайство), ч. 3 ст. 28, ч. 3 ч. 358 та ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України.

Наразі досудове розслідування завершено та обвинувальний акт передано до Шевченківського районного суду. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі із конфіскацією майна.