Пропозиція нового житла скорочується і в Нацбанку цьому раді

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
novoselie

Обсяг введеного в експлуатацію житла в багатоквартирних будинках в Україні за 2018 рік знизився на 25.3% і таким чином повертається до нормальних показників. Таку інформацію оприлюднив Національний банк України у червневому Звіті про фінансову стабільність.

Аналітики НБУ констатують закінчення кількарічної тенденції наявності на ринку вагомих тимчасових чинників: надлишкового попиту з боку внутрішньо переміщених осіб у 2014–2015 роках та ажіотажної пропозиції у 2016– 2017 роках, зумовленої зміною регуляторного середовища.

«Корекція пропозиції нових помешкань була прогнозованою. Вона свідчить, що ринок повертається до норми, яку визначає макроекономічна ситуація в Україні. Водночас у 2018 році в Україні обсяг житла, на будівництво якого було отримано дозволи, збільшився на 13.2% р/р. У столиці цей показник дещо знизився порівняно з рекордним рівнем 2017 року», - йдеться у звіті НБУ.

Аналітики Нацбанку прийшли до висновку, що зниження темпів уведення в експлуатацію нового житла тимчасове й загрози його перетворення на тривалий спад поки немає. Зростає середня поверховість будинків у виданих дозволах. Ця тенденція помітно пришвидшилася у 2017–2018 роках. Тож, імовірно, тривалість циклу будівництва збільшуватиметься. Це почасти пояснює торішній спад показника введення в експлуатацію та може зумовлювати високу пропозицію нового житла в найближчі роки.

У Нацбанку зазначають, що у Києві торік зниження кількості введеного в експлуатацію житла у багатоквартирних будинках був ще більшим: 28.6%. При цьому аналітики звертають увагу на дані сайту ЛУН, відповідно до яких, станом на кінець І кварталу в Києві на стадії проектування перебувало близько 60 житлових комплексів, у фазі будівництва – втричі більше.

«На цей рік у столиці заявлено введення в експлуатацію 142 житлових комплексів. Усе це підтверджує, що столичне будівництво житла зберігає високі темпи, тож нова пропозиція житлової нерухомості залишиться значною», - впевнені в НБУ.

NBU