Ринок комерційної нерухомості активно відновлюється

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1212

Ринок комерційної нерухомості в Україні перейшов у стадію активного відновлення. Такі висновки зробили аналітики Національного банку України у червневому Звіті про фінансову стабільність.

«Торік в Україні було введено вдвічі більше торговельної нерухомості, ніж у депресивному 2017 році, а в столиці, за даними CBRE Ukraine, – у 6.9 раза більше, або 5.0% від наявного фонду», - йдеться в докладі.

При цьому, як зазначають в НБУ, внаслідок збільшення роздрібного товарообігу рівень вакантності продовжив знижуватися. У результаті орендні ставки в Києві зросли на 19.0% р/р в доларовому вимірі. У І кварталі 2019 року ці тенденції зберігаються: вартість оренди в доларах зростає (18.8% р/р), а нова пропозиція в столиці вже становить майже половину показника за повний минулий рік.

Аналітики НБУ, посилаючись на дані консалтингової компанії Cushman & Wakefield, зазначають, що у І кварталі цього року на столичному ринку офісної нерухомості було введено майже стільки площ, як за весь 2018 рік. Очікується, що до кінця року нова пропозиція перевищить торішній рівень удвічі. Тож за квартал вакантність зросла з 7.2% до 8.2%, але досі вона на 1.5 в. п. нижча, ніж рік тому. Стрімкий приріст пропозиції не зупинив зростання орендних ставок: +8.7% р/р у доларовому еквіваленті.

За інформацією Cushman & Wakefield, торік у вторинний ринок комерційної нерухомості було інвестовано рекордні 330 млн дол., що майже в 2.5 рази вище за рівень 2017 року. НБУ очікує, що в цьому році інвестиційна активність зростатиме, створюючи умови для появи нових проектів. Якщо макроекономічна стабільність збережеться, то у середньостроковій перспективі попит на об’єкти комерційної нерухомості пожвавлюватиметься й надалі зумовлюватиме скорочення рівня вакантності та підвищення орендних ставок.