Житло стає доступнішим для українців

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
5

Житло для жителів України стає доступнішим, оскільки доходи населення підвищуються, а ціни – практично ні. Такого висновку дійшли аналітики Національного банку України у червневому Звіті про фінансову стабільність.

У Нацбанку констатують, що через наведені причини попит на житло почав поступово зростати. Водночас нова пропозиція тимчасово знизилася. Попри це ринок близький до рівноваги: немає ні ризиків стрімкого зростання цін, ні загроз фінансовій стабільності. Обсяги іпотечного кредитування зростають, проте ще замалі, щоб помітно впливати на ринок житлової нерухомості. На ринку комерційної нерухомості стрімко знижується вакантність, відновлюється активність девелоперів, а орендні ставки повернулися на докризовий рівень.

Також у НБУ зазначають, що попит на житло поступово зростає з низького рівня. За даними нотаріусів, торік кількість угод купівлі-продажу житла збільшилась на 8.3% р/р, а в І кварталі 2019 року – на 5.0% р/р. Зростання попиту зупинило кількарічну тенденцію зниження цін на житло в доларовому еквіваленті: на кінець березня на первинному ринку вони залишилися на минулорічному рівні (у гривні збільшилися на 3.5% р/р), а на вторинному – зросли на 3.5% р/р.

«Жвавіший попит зумовлений переважно зростанням доходів населення. Адже, за оцінками учасників ринку, кредити банків фінансують лише менше 7–8% угод первинного продажу житла, на вторинному ринку ця частка ще нижча. Цей сегмент потроху розвивається: за І квартал 2019 року було видано 583 млн грн (+5.4% р/р) нових іпотечних кредитів фізичним особам. Але, імовірно в середньостроковій перспективі іпотечне кредитування не буде визначальним на ринку житлової нерухомості», - зазначають аналітики НБУ.

Тим часом довготривалі чинники попиту на житло перебувають на найнижчому за багато років рівні. Вартість оренди, як і купівлі квадратного метра житла в доларовому еквіваленті залишалася практично сталою протягом року.

Мінімальна ціна квадратного метра в новобудовах Києва, визначена за інформацію з сайту ЛУН, лише на 15.5% перевищує усереднену собівартість спорудження житла, обчислену Мінрегіонбудом. Тож багато забудовників економ-сегмента працюють на межі рентабельності. Однак ціни на будівельно-монтажні роботи зростають (+13.4% р/р на кінець березня).

«З огляду на це, а також на пожвавлення попиту, найбільш імовірно, що вартість житла в гривні зростатиме. Якщо макроекономічна стабільність збережеться, то подорожчання житла можливе й у доларовому вимірі. Однак, беручи до уваги відносну збалансованість ринку на  сьогодні, зростання цін не буде суттєвим та стрімким», - впевнені в Нацбанку.