Столична влада ініціювала створення Київської агломерації

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Агломерація

Влада столиці України ініціювала створення Київської агломерації та, налаштована на ефективну співпрацю з прилеглими містами і селищами на паритетних умовах. Про це заявив мер Києва Віталій Кличко на презентації звіту фахового огляду Ради Європи «Демократичне врядування у містах-метрополіях на прикладі київського регіону».

Віталій Кличко наголосив, що Київ налаштований на ефективну співпрацю з прилеглими територіями на паритетних умовах. Відповідні звернення столиця надіслала до 39 територіальних громад. І 13 з них вже ухвалили рішення щодо вступу в асоціацію.
«Ми розуміємо, що це – лише початок діалогу. І ми виступаємо за повне збереження місцевого самоврядування, рівноправність у відносинах. Наша мета – спільний ефективний розвиток столиці та навколишніх міст і селищ», – підкреслив Віталій Кличко.

Мер столиці подякував представникам територіальних громад за довіру та небайдужість до ініціативи київської влади щодо створення асоціації «Київська агломерація». А також Офісу Ради Європи в Україні за рекомендації із вдосконалення законодавства та практики самоврядування.

«Сьогодні в Україні відсутні законодавчі акти, що регулюють питання утворення міських агломерацій, а розвиток сучасного міста неможливий без спільної роботи територіальних громад у цьому напрямі. Тому столична влада звернулася до Офісу Ради Європи в Україні про надання експертної підтримки та рекомендацій щодо вдосконалення законодавства, пов’язаного з утворенням міських агломерацій на прикладі Європи», – наголосив Віталій Кличко.
Заступниця голови КМДА Марина Хонда зазначила, що міська влада Києва запропонувала навколишнім громадам утворити асоціацію, тому що існування агломерації не визначено українським законодавством.

«Агломерація у нас не визначена законом, а тому депутати прийняли рішення проводити об’єднання через асоціацію. Асоціація – це об’єднання представників громад. І щоб пояснити навколишнім громадам, що це не поглинання, не приєднання, а пропозиція про партнерські взаємовідносини, було розроблено проект статуту Асоціації. Фактично це об’єднання на добровільних засадах», – розповіла Марина Хонда.

У КМДА зазначають, що Київ не може розвиватися надалі без агломерації. Фактично вона вже існує, адже багато людей з області щодня перетинає межі столиці, користується послугами міста, отримує тут дохід. Але бюджет наповнюють люди, які тут працюють. І питання правильності його витрат, комплексного розвитку громад, має вирішити агломерація. Першим кроком до цього якраз і має стати Асоціація столиці та навколишніх громад, яка дасть змогу визначити пріоритетні напрямки для кожного населеного пункту без будь-яких втрат.