У Києві відмовилися від використання ртутних ламп

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
ртут-ламп

ДТЕК Київські електромережі більше не купуватиме люмінесцентні лампи. Усі 100% освітлювальних приладів, що містять ртуть, замінять екологічними світлодіодними лампами. Вони безпечні для навколишнього середовища та не впливають на здоров’я людини. Про це порталу МЕтри повідомили у  Прес-службі ДТЕК Київські електромережі.

Як зазначили у компанії, на повний «безртутний» режим ДТЕК Київські електромережі перейде до 2021 року. Саме стільки часу потрібно аби існуючі люмінесцентні лампи допрацювали свої терміни експлуатації. Замість них поступово встановлюватимуть сучасні світлодіоди. Вони безпечні, економні, не містять шкідливі для людини і природи речовини та не потребують складної утилізації.

«ДТЕК модернізує енергетику, робить її більш ефективною та екологічною. Ми поставили собі за мету через два роки повністю відмовитись від шкідливих ртутних освітлювальних приладів. Замість них будемо встановлювати сучасні екологічні LED-лампи. Вони більш практичні, довговічні й споживають у рази менше електроенергії», - зазначив Маріс Куніцкіс, генеральний директор ДТЕК Київські електромережі.

За останні чотири роки ДТЕК Київські електромережі передали на утилізацію більше шести з половиною тисяч люмінесцентних ламп. Або, в середньому, 1600 штук на рік. Відпрацьовані на підприємстві лампи централізовано збирають, зберігають та передають ліцензованим Міністерством екології компаніям на переробку.

Чому люмінесцентна лампа небезпечна?

така лампа містить від 1 до 70 міліграмів ртуті;

ртуть – отруйна речовина 1-го класу небезпеки;

кількість ртуті, що міститься в одній лампі, може спричинити істотний шкідливий вплив на здоров’я людини. Потрапляючи в організм, ртуть може викликати тяжкі порушення нервової системи та роботи нирок. Особливо легко піддаються негативному впливу маленькі діти;

ртуть може переноситися на великі відстані. Її випаровування, що потрапили в атмосферу на одному континенті, можуть випасти разом з опадами на будь-яких інших континентах;

1 грам ртуті може забруднити 200 тисяч кубічних метрів води та 3 мільйона кубічних метра повітря. Цей небезпечний метал накопичується в коріннях рослин та дерев, в грибах, водоростях та рибі;

потрапивши в навколишнє середовище, ртуть назавжди залишається в ньому, циркулює в повітрі, воді, ґрунті в різних неорганічних й органічних формах.