Біля Києва кількість землі для котеджного будівництва за 10 років скоротилося на 65%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
budynok

Кількість земельних ділянок, потенційно придатних під котеджне будівництво в передмісті Києва, за останні 10 років скоротилася в середньому на 65%.

Про це повідомив керуючий партнер компанії АVM Development Group Владислав Кононов.

Як зазначив експерт, на віддаленості 5-10 км від столиці таких ділянок залишилося всього не більше 10% (0,8 - 1,2 тис. га). На відстані до 20 км - близько 40% (5 тис. га), і на відстані, що перевищує 20 км - понад 50% (більше 9-10 тис. Га).

«На даний момент попит на котеджні селища на віддаленості 5-10 км від Києва практично зрівнявся з пропозицією. І в 80% випадків придбання котеджу розглядається покупцями як інвестиційне вкладення», - нагадав Владислав Кононов.

За словами експерта, в перебігу подальших 5-7 років будівництво котеджів на відстані до 10 км від Києва на придатної для цього землі буде вже практично неможливо. Разом з тим, за його прогнозами, попит в цьому сегменті буде збільшуватися в середньому на 5% щорічно.

Владислав Кононов звернув увагу на те, що обіцяне прийняття закону про ринок землі може суттєво вплинути на збільшення кількості земельних ділянок під забудову.

«Дуже важливо, щоб в цьому законі були прописані чіткі обмеження щодо нецільового використання сільськогосподарських земель і рекреаційних зон. Однак такий закон цілком може містити механізми щодо прискорення зміни цільового призначення, наприклад, занедбаних, давно невикористовуваних промислових територій, ревіталізація яких цілком може стати відмінною альтернативою для розвитку всіх сегментів заміського житла», - сказав він.

На думку експерта, в передмісті Києва кількість промислових територій, потенційно придатних під житлову забудову, може скласти від 5-8 тис. га до 15 тис. га.

«Ревіталізація промзон досить ємний процес у часі. Після прийняття закону має пройти не менше 1-1,5 років, щоб можна було говорити про будь-який прогрес у цьому питанні», - підсумував він.