Поради Мінрегіону: як заощадити на будівництві приватного будинку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1

Заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе опублікував допис з порадами та секретами, що допоможуть заощадити на будівництві власного приватного будинку.

“Припустимо, що у вас вже є ділянка в симпатичному пригороді і саме час приступати до будівництва омріяного житла. Що ж врахувати аби вийшло якісно і не за всі кошти світу?”,- написав він на своїй сторінці у Facebook.

Щодо замовлення будинку під ключ, Парцхаладзе відмітив, що так найнята будівельна компанія збереже велику частину часу та нервів замовника, але якщо замовляти будівництво від проекту до внутрішнього оздоблення – це буде досить дорого.

Інший варіант - самостійна організація і контроль за всіма етапами будівництва – від проектування до його втілення. “Основне джерело економії – ретельно розроблений та продуманий проект будинку. Отже, реально оцініть, яка площа будівлі задовольнить ваші потреби – немає сенсу зводити будівлю на 500 квадратів, якщо в ній мешкатимуть 2-3 особи. Віддайте перевагу будинку квадратної чи прямокутної форми. Адже, облаштування будівлі з виступаючими елементами та заокругленими формами вимагає додаткових коштів. Обирайте серед типових, вивірених проектів”, - розповів заступник міністра.

Відтак він відмітив, на що варто звернути увагу перед плануванням будівництва власного будинку:

Потрібно детально розписати етапи будівництва, вказати послідовність і обсяг робіт.

У виборі підрядників дешевше буде обрати будівельну бригаду, ніж скористуватися послугами будівельних компаній. Але при цьому при замовленні послуг бригад відсутні будь-які юридичні гарантії.

Можна почати будувати будинок в мертвий сезон для будівельних компаній – взимку, тоді можна отримати кращу знижку.

Можна застосовувати домішки до бетону для економії цього матеріалу.

Перевагу краще віддавати будівництву свайно-ростверкового фундаменту.

“При спорудженні приватного будинку найчастіше використовується стрічковий, блоковий і свайно-ростверковий фундамент. Свайно-ростверковий фундамент - досить широко та успішно використовується на проблемних ділянках грунту. Тиск від будівлі припадає на сваї (палі), а сам ростверк, який може бути з заліза, дерева або бетону служить сполучною ланкою і розподіляє всю навантаження рівномірно”, - пояснив Парцхаладзе.

Також він поділився декількома лайфхаками, як можна заощадити на технології та матеріалах при зведенні будинку.