Вторинний ринок: зміна цін у трьох найбільших містах України

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
1490641_431723270263291_370176714_o

Ціни на вторинному ринку нерухомості у найбільших містах України не стоять на місці. Про те як з початку року змінилися ціни вторинного житла в трьох найбільших містах України (без урахування Києва) повідомляє портал Finance.ua з посиланням на фахівців ринку нерухомості.

Одеса

За даними ріелторів Одеси, за пів року цьогоріч житло класу “економ” подешевшало, в середньому, на 8-10%, класів “бізнес” і “еліт” на 10% і 12-15% відповідно.

При цьому, як підкреслюють фахівці, продавці і покупці поводяться дуже активно: “Конкуренція серед продавців висока. І сьогодні у виграші залишається той, хто зважиться продати за принципом «дешевше, ніж у сусіда». Основний парадокс сьогоднішнього ринку полягає в тому, що за високого попиту ціни продовжують знижуватися, бо купують виключно ті об’єкти, які від початку пропонують дешевше, ніж їх аналоги. А головний мотив покупців – придбання нерухомості для подальшої здачі в оренду – цілком виправдав себе. Це наочно продемонстрували як минулий, так і поточний відпускні сезони”, – зазначив провідний фахівець агентства «Александр-N» Олексій Красотов.

За словами експерта, вартість одно- та двокімнатних квартир класу “економ” в Одесі сьогодні коливається в межах 15-40 тисяч доларів. Житло класу “бізнес” коштує від 40 до 120 тисяч доларів, а класу “еліт” – від 120 тисяч.

Дніпро
У Дніпрі, як зазначають ріелтори, з початку року на 5% підвищилися ціни об’єктів класу “економ”. “Житло цього класу є найбільш затребуваним. Найбільш доступні квартири із сегмента “економ” ринок Дніпра активно “вибрав” ще в минулому році. Відповідно, пропозиція скоротилася і ціни підвищилися. У грошовому вираженні подорожчання склало еквівалент від 17 до 32 доларів за метр”, – повідомив генеральний директор агентства нерухомості «Проспект» Юрій Олексєєнко.

При цьому, як зазначив експерт, ціни житла сегментів “бізнес” і “еліт” за шість місяців не змінилися.

Фахівець додав, що на тлі підвищення вартості комунальних послуг, а також набуття чинності нововведень в оподаткуванні нерухомості знизився попит на квартири великої площі.

“Якщо раніше придбання 4-кімнатної квартири за ціною 3-кімнатної розглядали як вигідну інвестицію, то сьогодні покупці, часто, відмовляються від об’єкта, навіть якщо ціна влаштовує”, – додав Юрій Олексєєнко.

За даними експерта, сьогодні в Дніпрі ціна житла класу “економ” становить, в середньому, еквівалент від 350 до 650 доларів за метр, класу “бізнес” – від 550 до 1 000 доларів за метр, класу “еліт” – від 1 500 до 3 000 за метр.

Харків

Харківський ринок вторинної нерухомості в кінці першого півріччя здивував фахівців різким збільшенням різниці між ціною, яку просять продавці, та ціною, яку готові дати покупці.

“З травня по червень розрив між ціною пропозиції та ціною реальної угоди збільшився на 6,5%: з 69 до 122 доларів. Це говорить про те, що стабілізація курсу долара дала продавцям надію на зростання цін в найближчому майбутньому. Однак покупці очікування продавців не виправдали, і сьогодні угоди по об’єктах, ціна яких перевищує ринкову, вкрай рідкісні”, – повідомила керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Світлана Якимова.

Загалом, як зазначила експерт, ціни вторинного ринку житла залишилися на рівні початку цього року.

“Коливання цін, які ми бачили протягом півріччя, були викликані стрибками курсів долара. Зараз курс досить стабільний, і вартість об’єктів прийшла до тих позначок, які об’єктивно сформовані попитом і пропозицією: середня вартість квадратного метра на вторинному ринку Харкова становить еквівалент 585 доларів” , – додала Світлана Якимова.

За даними експерта, нині житло класу “економ” на вторинному ринку коштує від 23 712 до 59 279 доларів, класу “бізнес” – від 39 657 до 96 055 доларів, “еліт” – від 72 353 до 230 000 доларів.