За 2 роки у будівельних нормах відбулося понад 600 якісних змін

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
panel

Понад 600 якісних змін для безпеки та комфорту людей впроваджено у державних будівельних нормах (ДБН) за останні 2 роки. За цей час було оновлено фундаментальні ДБН щодо містобудування, шкіл, дитсадків, житлових будинків, вулиць, доріг і трас, інклюзивності тощо, в яких введено найсучасніші рішення та технології для якісного та безпечного будівництва.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе у програмі «Інший ранок» в ефірі Громадського радіо.

“За останні 2 роки ми зробили понад 600 якісних змін у державних будівельних нормах. Замінили радянські норми на сучасні. Час іде, з’являються нові технології та рішення, і ми також маємо це запозичувати. Це має бути постійний процес та оновлення. Думаю, ви також бачите перші результати цих змін – у містах почали з’являтися нові велодоріжки, острівці безпеки, проектуватися правильні пандуси, тактильна плитка та інші нововведення. Але попереду ще багато роботи. І вона має бути продовжена”, - сказав він.

Відтак Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України вже оновлено близько 50 ДБН. Заступник міністра навів декілька прикладів найважливіших змін:

Вперше введено лінії обмеження забудови в містах – “блакитні” та “зелені” лінії;
Визначено максимально допустиму щільність населення у житловій забудові;
Скасовано обов’язкове проектування сміттєпроводів у багатоповерхівках;
Скасовано обов’язкові господарчі майданчики на подвір’ях – натомість у 10 разів збільшено розмір майданчиків для занять спортом та в 2 рази – для відпочинку дорослого населення;
Введено можливість проектувати невеликі дитсадки, вбудовані або вбудовано-прибудовані в житлові будинки;
Введено обов’язкову енергомодернізацію та створення інклюзивного простору у школах та дитсадках;
Введено обов’язкову норму проектувати туалети для відвідувачів у метро та великих супермаркетах;
Скасовано обмеження щодо висоти торговельних залів;
Введено обов’язкове проектування велодоріжок та острівців безпеки;
Дозволено робити вхід в житлові будинки без порогу;
Дозволено робити кухні-ніші та кухні-вітальні;
Впроваджено обов’язковий безбар’єрний простір у громадській та житловій забудові та багато інших важливих змін.

Зараз в розробці перебувають ключові норми щодо проектування будівель судів, лікарень та інших медзакладів, ресторанів та кафе, благоустрою, теплової ізоляції будівель, сталезалізобетонних, бетонних і залізобетонних конструкцій, опаленню, вентиляції тощо.