З 2012 року в створення індустріальних парків було залучено лише 10% з необхідних 3,5 млрд. грн

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
індустр-парк

За період з 2012 року було залучено 355 млн. грн (10%) з необхідних 3,5 млрд. грн лише для підготовчих робіт з розвитку проєктів індустріальних парків.

Про це на конференції з розвитку індустріального будівництва «Industrial 2.0/second edition» повідомив CEO EVON Development Валерій Кирилко.

За його даними з Держфонду регіонального розвитку було залучено лише 9,5 млн. грн, з місцевих бюджетів – 56 млн. грн, та понад 290 млн. грн – це інвестиції приватного капіталу.

Експерт зазначив, що у II кварталі 2019 року з місцевих бюджетів на будівництво та розвиток індустріальних парків було виділено 22 млн. грн, з яких понад 20,8 млн на Вінницький індустріальний парк. З приватного капіталу було вкладено 20 млн. грн, з яких понад 4,7 млн – в індустріальний парк «Коростень» (створення внутрішніх комунікацій) та 15 млн. в парк «Свема» на ведення власної господарчої діяльності.

Валерій Кирилко звернув увагу на те, що найбільш перспективними для залучення в індустріальні парки є виробництво тканин (легка промисловість), а також переробна промисловість для сільгосппродукції.

«Варто зауважити, що часи величезних заводів далеко в минулому. Нові підприємства – невеликі та компактні з високим ступенем енергоефективності», - зауважив експерт.

Серед найбільших проблем, що заважають створенню індустріальних парків, фахівець назвав наступні: непрофесійний вибір ділянки під ІП, корупційна складова, відсутність фінансової підтримки від держави та світових фінансових фондів, відсутність технічної підтримки від держави, також недостатньо привабливими є існуючі преференції для ініціаторів та резидентів індустріальних парків.
«Окрім цього в Україні замала кількість професійних девелоперських компаній, що здатні керувати проектами ІП», - сказав він.