Необґрунтованих обов’язкових вимог в нормуванні будівництва тепер не буде

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
ВерховнаРада-1024x711

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №1052 «Про внесення змін до Закону України «Про будівельні норми» щодо удосконалення нормування у будівництві», який пропонує надавати перевагу параметричному методу.

Як зазначив Президент Конфедерації будівельників, екс-заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, український парламент запровадив прийнятим актом параметричний метод нормування у будівництві - «зелене світло» для якісних та сучасних будівельних норм в Україні.

«Сьогодні цьому методу надають перевагу у всьому цивілізованому світі. І ми тепер теж будемо! Це також дозволить суттєво зменшити зарегульованість галузі через велику кількість необґрунтованих обов’язкових вимог до проектування. Радий, що ініціатива Мінрегіону, над якою ми працювали понад 2 роки, нарешті прийнята», - наголосив Лев Парцхаладзе.

Він пояснив, що сьогодні у світовій практиці застосовують три методи нормування у будівництві: розпорядчий, параметричний та цільовий.

1 - Розпорядчий метод полягає у формуванні вимоги, що передбачає поелементний опис (конкретні рішення, конструкції, матеріали, експлуатаційні характеристики, які не передбачають альтернатив) об'єкта нормування. Саме його зараз використовують в Україні.
2 - Параметричний метод формує вимогу, передбачає встановлення параметрів (цілі, критерії, вимоги до експлуатаційних характеристик або показників) стосовно безпеки, функціональності та якості об’єкта нормування.
3 – Цільовий метод полягає у формуванні вимоги, що поєднує елементи параметричного та розпорядчого методів.

«Параметричний метод формує вимоги, які передбачають встановлення параметрів стосовно безпеки, функціональності та якості об’єктів, а не шляхом суворого дотримання проектувальником невиправдано жорстких приписів. Наприклад, за розпорядчим методом ширина коридору повинна бути запроектована не менше 3 метрів. І тільки так. А за параметричним - ширина коридору повинна бути запроектована з розрахунком, що у разі виникнення пожежі можна безпечно і швидко евакуювати людей з будівлі. Тобто, є ціль – забезпечити безпечне евакуювання людей. Враховується критерій – це час евакуації з будівлі. І є конкретні вимоги до експлуатаційних характеристик – відстань від дверей квартир», - додав Парцхаладзе.

За його словами, параметричний метод дозволить:
- зменшити кількість необґрунтованих обов’язкових вимог при будівництві та звернень щодо відхилень від норм;
- підвищити якість будівельних норм;
- впроваджувати інноваційні та прогресивні технології;
- посилити інвестиційну привабливість будівельного ринку та розвиток галузі.