Більше половини всіх споруджуваних ЖК в передмісті Києва мають проблеми з місцевою владою

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
dovgobudy

Більше 50% всіх споруджуваних житлових комплексів у передмісті столиці мають проблеми з місцевою владою. Про це заявив керівник проектів групи компаній Perfect Group Олексій Коваль.

Експерт вважає, що найчастіше саме чиновники передмістя створюють проблеми, втручаючись в будівництво нових житлових комплексів.

«За нашими даними, в більшості споруджуваних ЖК передмістя, виникають всілякі труднощі, особливо у столичних забудовників: за деякими майданчиками скасовують рішення про виділення земельної ділянки, по ряду об'єктів через прямі або непрямі дії чиновників існує реальна проблема підключення до інженерних мереж», - сказав він.

При цьому, Олексій Коваль навів приклад житлового комплексу «Київський Шлях» в Борисполі, будівельні роботи по якому завершені.

«Будівництво житлового комплексу, прозваного в народі «Кінг-Конг», було розпочато ще в 2003 році. Це була класична піраміда: під заступництвом надалі збанкрутілої компанії «Агробудпереробка» були залучені десятки мільйонів гривень, які були спрямовані не на будівництво ЖК, а в кишені шахраїв», - сказав він.

Він також нагадав, що в 2013 році компанія «Боріспільміскбуд» на відкритому аукціоні викупила активи у збанкрутілої компанії «Агробудпереробка» разом з недобудованим житловим об'єктом.

«На момент банкрутства «Агробудпереробки» було продано 2/3 споруджуваних квартир, що поставило під удар добудову цього об'єкта. Але компанія взяла на себе відповідальність щодо добудови житлового комплексу. Забудовник виявив ініціативу, розуміючи всю складність ситуації, що склалася. Покупці повинні отримати свої квартири», - підкреслив Олексій Коваль.

Експерт зазначив, що на сьогоднішній день існує 3 головні причини виникнення довгобудів: 1) явне шахрайство, 2) непрофесіоналізм забудовника, і 3) корупція в місцевих органах влади. На його думку, близько 30 багатоквартирних об'єктів в передмісті вже вважаються довгобудами.

«Якщо оперативно не втрутитися в ситуацію на рівні профільного міністерства та інших держорганів, то кількість довгобудів в передмісті Києва до кінця 2020 року може збільшитися в 2 рази», - підсумував він.