У Мінрегіоні роз’яснили як ОСББ можуть скористатись програмою «Енергодім» для підвищення енергоефективності

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Фонденергоефективності

Міністерство розвитку громад та територій України надало роз’яснення щодо програми  часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках «Енергодім».

Зокрема, прес-служба міністерства навела відповіді директора Фонду енергоефективності Юлії Головатюк-Унгуряну на питання щодо можливостей програми «Енергодім» для ОСББ, існуючих пакетів програми («А» і «Б»), їх фінансування, основні етапи співпраці ОСББ з Фондом енергоефективності та економію споживачів за опалення тощо.

Які заходи включають «Пакет А» та «Пакет Б»?

До обов’язкових заходів з енергоефективності, що включає пакет А «Легкий» входять:

— Встановлення лічильника теплової енергії;

— Встановлення індивідуального теплового пункту;

— Заміна котла;

— Теплоізоляція або заміна трубопроводів;

— Балансування системи опалення;

Додатковими заходами пакету А є:

— Модернізація системи гарячого водопостачання;

— Встановлення вузлів розподільного обліку тепла потреби опалення та приладів-розподілювачів у квартирах;

— Встановлення автоматичних регуляторів температури повітря у квартирах та місцях загального користування;

— Заміна або теплоізоляція трубопроводів опалення та приладів водяної системи опалення у місцях загального користування;

— Заміна або ремонт зовнішніх дверей та облаштування тамбурів;

— Заміна або ремонт балконних дверей, вікон у місцях загального користування;

— Модернізація системи освітлення у місцях загального користування.

Обов’язкові заходи з енергоефективності, що включає в себе пакет Б «Комплексний»:

— Всі обов’язкові заходи «Пакету А»;

— Комплекс робіт із теплоізоляції та улаштування зовнішніх стін та цоколю, опалювальних та неопалювальних технічних поверхів та дахів, плит перекриття підвалу;

— Заміна або ремонт зовнішніх дверей, облаштування тамбурів зовнішнього входу;

— Заміна або ремонт вікон та балконів у місцях загального користування.

Додатковими заходами Пакету Б є:

— Модернізація системи гарячого водопостачання;

— Заміна або теплоізоляція трубопроводів опалення у місцях загального користування та квартирах;

— Заміна або теплоізоляція трубопроводів опалення та водяної системи опалення у квартирах;

— Встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та приладів-розподілювачів тепла у квартирах;

— Встановлення на приладі водяного опалення автоматичних регуляторів температури повітря в місцях загального користування або квартирах;

— Заміна або ремонт вікон та балконних блоків у квартирах, утеплення та скління наявних балконів та лоджій;

— Модернізація системи освітлення в місцях загального користування;

— Модернізація системи вентиляції з встановленням рекуператорів.

Пакет «Легкий» може дати в середньому 20% економії енергії на  опалення. Якщо ми говоримо про пакет «Комплексний», то економія енергії на потреби опалення може досягати і 60%.

Загалом Закон України «Про Фонд енергоефективності» вимагає середнє зменшення споживання за сукупністю всіх проектів Фонду у розмірі — 20%. Водночас, Програма «Енергодім» на разі не вимагає від ОСББ досягнення/підтвердження певного рівня економії енергії після завершення проекту. Але такі умови можуть бути запроваджені у майбутньому.

Як відбувається фінансування пакетів програми?

Програма «Енергодім» передбачає часткове відшкодування витрат на заходи з енергоефективності, тобто виплату гранту. Грант Фонду – це безповоротна фінансова допомога.

Грантова політика Фонду визначається в залежності від заходів/витрат.

Так, витрати на підготовку та реалізацію Проектів – відшкодовуються у розмірі 70%. Це витрати на:

— енергоаудит до подання Заявки на участь у Програмі «Енергодім»;

— розробку проектної документації та її експертизу ( тому числі обстеження будинку);

— авторський та технічний нагляд, сертифікацію енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем по завершенні заходів.

А витрати на будівельні роботи (це — вищеперераховані обов’язкові та додаткові заходи  з енергоефективності) відшкодовуються у розмірі:

— 40 % для пакету А;

— 50 % — для пакету Б.

При цьому перші 300 ОСББ, чиї заявки будуть схвалені, отримають додатковий грант (витрати на будівельні роботи) у розмірі 20%. Тобто, перші 300 заявників витрати на будівельні роботи відшкодовуються у розмірі: 40 % для пакету А, і 50 % — для пакету Б .

Грант для ОСББ складається з трьох траншів – відповідно до кількості основних заявок та умовного поділу на три етапи. На кожному етапі впровадження проекту ОСББ отримує часткове відшкодування витрат.

Основні (умовні етапи) реалізації проекту такі:

ЕТАП 1. Проведення енергоаудиту та отримання часткового відшкодування його вартості. Компенсація за проведений енергоаудит становить 70%.

ЕТАП 2. Розробка проектної документації, її експертиза та отримання часткового відшкодування їх вартості. Розмір відшкодування також становить 70%.

ЕТАП 3. Здійснення заходів з енергоефективності та отримання часткового відшкодування їх вартості.

На цьому етапі, після завершення робіт, проведення сертифікації енергетичної ефективності будівлі й обстеження інженерних систем буде виплачуватися основна частина гранту залежно від обраного пакету заходів.

Основна частина гранту складається як з витрат на будівельні роботи, так і з витрат на підготовку та реалізацію проектів. Тому і розмір відшкодування залежить від характеру витрат (як описано вище).

Які результати показали пілотні проекти програми «Перші ластівки»? На яких етапах наразі знаходиться впровадження енергозаходів у цих ОСББ?

У грудні 2018 року було розпочато тестову програму Фонду «Перші ластівки». Тому раніше відібрані 15 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків покроково тестують процедури Фонду щодо отримання грантів. На сьогодні за цією програмою декілька ОСББ завершили проектні роботи та розпочали роботи з модернізації будівлі. 4 чи 5 об’єднань співвласників закінчать проекти в цьому році, а решта – до кінця 2020 року. «Перші ластівки» допомогли адаптувати діючу Програму Фонду на етапі розробки.  Вони отримали таке ж додаткове відшкодування гранту як і перші 300 заявок, а також безкоштовний енергоаудит та розробку проектної документації.

Які основні етапи співпраці ОСББ з Фондом енергоефективності?

На першому етапі ОСББ приймає рішення про участь у Програмі Фонду та обирає енергоаудитора, який проводить обстеження будинку та рекомендує перелік заходів з енергоефективності. Після отримання рекомендаційного звіту та енергосертифікату, ОСББ через банк-партнер подає Заявку на участь у Програмі «Енергодім».

Після схвалення Заявки на участь Фонд частково відшкодовує вартість енергоаудиту, тобто перераховує перший транш.

Фонд проводить всебічну перевірку поданих заявок на відповідність умовам Програми на кожному етапі, схвалює або відправляє її на доопрацювання.

На другому етапі ОСББ замовляє розробку комплекту проектної документації та її експертизу, а далі подає до Фонду Заявку на затвердження проекту. Фонд знову розглядає документи, схвалює заявку та перераховує другий транш.

На третьому етапі проводяться будівельні, монтажні та налагоджувальні роботи, а також здійснюється технічний та авторський нагляд. Після впровадження енергоефективних заходів проводиться повторна сертифікація енергоефективності будівлі та обстеження інженерних мереж.

На цьому етапі Фонд перевіряє, чи відповідає виконаний проект вимогам програми «Енергодім» та відшкодовує основну частину гранту  — третій транш.

Який строк розгляду заявок Фондом?

 Максимальний строк розгляду заявок:

— Заявка на участь, Заявка на Зміни – 25 робочих днів;

— Заявка на затвердження Проекту – 35 робочих днів;

— Заявка на Продовження Строку – 15 робочих днів;

— Заявка на Верифікацію – 45 робочих днів;

Розгляд Заявки може бути продовжено на 25 робочих днів у разі виявлення необхідності уточнення або перевірки отриманої інформації.

Загальний термін реалізації проекту становить:

— 12 місяців — для Пакету «Легкий»;

— 24 місяці  — для Пакету «Комплексний».

Хто обирає підрядника для виконання будівельних робіт?

ОСББ самостійно обирає підрядників для виконання всіх робіт, включаючи будівельні. Підрядник, який буде виконувати будівельні роботи, має відповідати законодавству. Фонд не встановлює додаткових вимог для будівельних організацій.

Які дії ОСББ при зміні вартості робіт?

Якщо під час виконання будівельних робіт необхідно внести  зміни до кошторису, ОСББ слід звернутися до проектної організації для коригування документації та пройти повторну експертизу проектної документації, після чого подати  Заявку на внесення змін до проекту.

На скільки знизиться споживання енергетичних ресурсів у багатоквартирних будинках за пакетами А та Б?

За орієнтовними розрахунками, пакет «Легкий» може надати в середньому 20% економії за опалення. За пакетом «Комплексний» економія на опаленні може досягнути 60%.

Так, за результатами впровадження проектів прогнозна економія складатиме:

—        пакет А: економія 25 кВт⋅год на 1 м2,

—        пакет А : для багатоквартирного будинку площею 8 000 м2 економія 200 тис. кВт⋅год.;

—       пакет Б економія 70 кВт⋅год на 1 м2,

—        пакет Б: для багатоквартирного будинку площею 8000 м2 економія 560 тисяч кВт⋅год

Чому учасниками Програми можуть стати лише ОСББ?

Закон «Про Фонд енергоефективності» чітко визначає, що бенефіціарами Фонду є власники/співвласники будівель. У випадку багатоповерхівки — на сьогодні ОСББ – це єдина створена від імені співвласників юридична особа, що представляє їхні інтереси та є найкращою формою управління спільним майном.

На сьогоднішній день вивчається можливість розширення кола бенефіціарів Фонду.

Як відбувається обрання банку-партнера між ОСББ та Фондом?

ОСББ самостійно обирає банк-партнер. Перелік банків-партнерів можна знайти на сайті Фонду енергоефективності. Банк-партнер є «єдиним вікном» для спілкування між ОСББ та Фондом. До кінця 2020 року має бути мінімум три банки-партнери, згодом їхню кількість буде розширено (мінімум 7 — до кінця 2025 року).

Банк-партнер є майданчиком для офіційної комунікації між Фондом та ОСББ. Але це не зобов’язує ОСББ обрати саме цей банк для отримання кредиту.

Необхідно відмітити, що Програма «Енергодім» не вимагає оформлення кредиту ОСББ. Наприклад, все більшої популярності в Україні набирає ідея створення револьверних фондів, які передбачають надання ОСББ коштів на поворотній основі без нарахування відсотків за користування ними. ОСББ може використовувати кошти таких фондів, або власні кошти (у разі їх наявності).

Порядок взаємодії ОСББ, банку-партнера та Фонду під час розгляду заявок:

Всі заявки в рамках Програми, супровідні та інші документи ОСББ подає до Фонду через найближче відділення обраного банку-партнера. Фонд направляє письмові повідомлення безпосередньо ОСББ, а електронні копії цих повідомлень надсилає на електронні адреси ОСББ та банку-партнера. Одночасно ОСББ може співпрацювати з Фондом лише через один обраний банк-партнер. У разі необхідності зміни банка-партнера можна буде подати відповідну заявку.

Довідково:

Програма «Енергодім» полягає у частковому відшкодуванні витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках. Програма затверджена Наглядовою радою Фонду 16 серпня 2019 року та діє до 31 грудня 2023 року на всій території України, окрім тимчасово окупованих територій. Програма розроблена відповідно до Закону України «Про Фонд енергоефективності» №2095-VIII від 08 червня 2017 року та визначає умови та порядок надання державною установою «Фонд енергоефективності» Грантів Бенефіціарам для часткового відшкодування Прийнятних витрат, пов’язаних із здійсненням Заходів з енергоефективності.