У Казахстані запровадили сходи доступності житла для громадян з різним рівнем доходів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
22

У Казахстані в рамках реалізації єдиної житлової політики будуть впроваджені сходи доступності житла. Головним критерієм оцінки стане рівень доходу громадян. Про це йдеться в повідомленні Міністерства індустрії і інфраструктурного розвитку Казахстану.

Міністр індустрії та інфраструктурного розвитку Бейбут Атамкулов звернув увагу на доступність різних механізмів житлового забезпечення для окремих категорій громадян держави.

Так, черговикам, чий дохід не перевищує розміру одного прожиткового мінімуму (29 698 тенге, що дорівнює приблизно 1853 грн.), надається орендне житло без права викупу. У цю категорію входять діти-сироти, інваліди I і II групи, пенсіонери та ін.

Сім'ям, чий дохід не перевищує два прожиткових мінімуми (59,4 тис. тенге) на людину, є житло за програмою пільгового іпотечного кредитування «Бакитти отбаси» під 2% річних.

Черговики з доходами до 3,1 прожиткових мінімуми (92 тис. тенге) можуть претендувати на кредитне житло під 5%. Зараз ця програма діє за принципом «5-20-25» (5% - ставка за позикою, 20% - початковий внесок, до 25 років - термін позики).

Іпотека за принципом «7-20-25» (7% - ставка за позикою, 20% - початковий внесок, до 25 років - термін позики) підійде казахстанцям, які заробляють більше 3.1 прожиткові мінімуми (92 тис. тенге).

Тим же, хто отримує понад 5 прожиткових мінімуми (148.5 тис. тенге), доступні ринкові програми фінансових установ країни.
Для забезпечення прозорості отримання житла та єдиного системного обліку впроваджується Єдина республіканська база черговиків.

Дані цієї бази будуть використовуватися для визначення доступності житла черговикам, що забезпечить адресність державної підтримки та ефективність використання державних коштів.