Україна може увійти до ТОП-10 країн світу за показником «отримання дозволів на будівництво»

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Parchaladze4

В Україні проведені якісні зміні у нормативній базі, які дозволили країні посісти 20 місце серед 190 країн у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за будівельним показником. Якщо темп реформ зберігатиметься й надалі, то Україна може увійти у ТОП-10 за показником «Отримання дозволів на будівництво». Про це заявив Президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Лев Парцхаладзе перелічив головні якісні зміни у нормативній базі, які покращили умови ведення будівельного бізнесу. «Вже переглянуто понад 50 ДБН, впроваджено понад 600 якісних змін для безпеки і комфорту людей. Гарна новина – напрацювання робочих груп Мінрегіону, у яких брали активну участь члени КБУ, стали основою законопроектів, які цієї осені прийняв парламент. Це проекти, якими передбачено створення єдиного е-кабінету забудовника, впровадження параметричного методу у будівництві і скасовано пайову участь по всій Україні з 2021 року», - розповів Лев Парцхаладзе.

Всі ці кроки стимулюватимуть подальший якісний розвиток будівельної галузі.

«Зростає доля будівництва у ВВП країни, ми стрімко наближаємось до показника розвинених країн - це 5%. Реальний ВВП з урахуванням сезонного фактору склав 2 трлн 515 млрд 842 млн. за ІІІ квартали 2019 року. Тож за підсумками ІІІ кварталів доля будівництва у ВВП досягла 4,5%. Для порівняння: за підсумками 2010 року цей показник був на рівні 3,7%, у минулому 2018 – 2,7%», - навів цифри Парцхаладзе.

Щоб утримати позитивний тренд, на його думку, необхідно зосередитись на головних цілях. «У цьому році Україна займає 20 місце серед 190 країн у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за будівельним показником. Це значний прогрес, бо ще 3 роки тому за цим компонентом ми були на 140 місці. Зупинятись не маємо права: необхідно увійти у ТОП-10 за показником «Отримання дозволів на будівництво», - наголосив Парцхаладзе.

Також серед першочергових завдань він назвав продовження роботи над оновленням ДБН та ДСТУ, забезпечення належного функціонування е-кабінету забудовника та прийняття законів щодо реконструкції кварталів застарілого житлового фонду, захисту прав інвесторів та орендного житла.