Експерт: У 2020 році можлива добудова тільки 7% від усіх київських довгобудів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

У 2020 році можливо реанімувати будівництво тільки 7% від усієї кількості довгобудів в Києві. Про це завила директор з маркетингу проекту багатофункціонального житлового комплексу «Polaris Home & Plaza» Анжеліка Саакян.

За її словами, відсутність законодавчих механізмів завершення заморожених об'єктів житлового будівництва змушує ошуканих інвесторів шукати шляхи вирішення проблеми, найбільш дієвими з яких на сьогоднішній день є або самостійне управління проектом, або залучення професійного девелопера.

На її погляд, самостійне завершення замороженого житлового будинку потребуватиме від ошуканих інвесторів додаткового фінансування в розмірі до 8000 грн/м2.

«Крім цього, інвесторам доведеться об'єднатися в юридичну особу, вирішити питання із землекористувачем ділянки, на якому повинен був бути побудований їхній будинок, або самим стати землекористувачем, пройшовши всі необхідні процедури в місцевих органах влади. Цей шлях досить складний і непередбачуваний», - сказала експерт.

Анжеліка Саакян зазначила, що на сьогоднішній день найбільш реальним механізмом завершення будівництва замороженого об'єкта житлового будівництва є залучення стороннього професійного девелопера з достатнім досвідом на ринку і портфелем успішно реалізованих проектів. Але такий варіант добудови об'єкта може бути реальним, тільки якщо в довгобуді продано не більше 50% квартир.

«Якщо в довгобуді продано не більше половини квартир, забудовник гіпотетично може взяти на себе питання добудови об'єкта. При цьому рентабельність будівництва таких будинків на 10-15% буде нижче, ніж з «чистого» майданчика», - розповіла Анжеліка Саакян.

У 2019, за її даними, лише в 5-7 заморожених об'єктах були зроблені спроби їх завершення і тільки в тих, де кількість проданих квартир не перевищує 50%.

Для того, щоб девелопери охочіше брали участь у вирішенні проблеми довгобудів, на думку експерта, необхідно врегулювати кілька важливих питань, здатних мінімізувати ризики як інвесторів, так і забудовників: провести технічний, юридичний і фінансовий аудит об'єкта з розрахунком кошторису завершення об'єкта, необхідно підтвердження кількості ошуканих покупців разом з розробленим механізмом отримання ними квартир.

«У разі, якщо кількість проданих квартир в довгобуді мінімально (переважно до 30%, в окремих випадках - до 50%), місцева влада повинна взяти на себе вирішення супутніх неврегульованих питань, наприклад, «легалізацію» земельної ділянки, якщо первинний дозвіл було отримано з порушеннями, питання підключення до інженерних мереж та передачу квартир інвесторам, які сплатили 100% її вартості, а також механізм справляння необхідних доплат за добудову об'єкта для тих інвесторів, хто частково оплатив вартість квартир», - зазначила експерт.

Вона також звернула увагу на те, що в обставинах, що склалися функцію розподілу квартир в ідеалі можуть взяти на себе або місцеві органи влади, або землекористувач виділеної ділянки.

«При цьому девелопер повинен виділити необхідну суму на добудову і вести контроль за будівництвом. Це, мабуть, найважливіша функція девелопера в вирішенні питання довгобудів», - сказала Анжеліка Саакян.

Вона нагадала, що на 2020 рік в Києві і області потенційно можна було б почати добудову близько 40 об'єктів.

«Для того, щоб процес добудови заморожених і потенційно ліквідних об'єктів прийняв масовий характер, необхідне прийняття прозорих і зрозумілих механізмів, грунтуючись на державно-приватному партнерствы між місцевою владою і девелоперами», - резюмувала Анжеліка Саакян.

Нагадаємо, компанії Perfect Group і Сitex Development почали добудову замороженого об'єкта по вул. Сім'ї Кульженко, 22, і будівництво багатофункціонального житлового комплексу формату «live-work-play» «Polaris Home & Plaza».