Для завершення одного довгобуду в Києві потрібно 3-5 млн. доларів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
 

Zdolbuny

Для завершення одного довгобуду в Києві буде потрібно в середньому від 3-х до 5-ти млн. доларів.

Про це завила директор з маркетингу проекту багатофункціонального житлового комплексу «Polaris Home & Plaza» Анжеліка Саакян.

За її даними, процес завершення будівництва подібного об'єкта пов'язаний з рядом ємних процесів таких, як технічний, юридичний аудит об'єкта, перегляд концепції замороженого будинку.

«На сьогоднішній день, щоб девелоперу зайти в заморожений проект потрібен ретельний технічний аудит об'єкта для визначення реального технічного стану об'єкта і визначення можливих ризиків. У всіх заморожених об'єктів різна ступінь «готовності»: десь зведений каркас з декількох поверхів, а десь лише підготовлений котлован. Тому потрібно дослідження його конструктивних елементів, внутрішніх мереж, якщо такі є, ступеня зношеності обладнання, реальних термінів введення в експлуатацію тощо, а також можливість трансформації проекту в умовах зрослого попиту», - повідомила експерт.

Що стосується юридичного аудиту, Анжеліка Саакян зробила акцент на юридичній «чистоті» самого майданчика, наявність судових розглядів і супутніх ризиків, які можуть спричинити за собою додаткові фінансові та часові витрати.

«Крім цього через відсутність законодавчих механізмів завершення довгобудів, а також невизначеного статусу інвестора на первинному ринку житла, від девелопера або землекористувача ділянки будівництва будуть потрібні значні зусилля для визначення точної кількості постраждалих інвесторів, які можуть претендувати на квартири в недобудові: аналіз платіжних документів, по яким вони мають право претендувати на квартиру», - сказала вона.

Експерт також звернула увагу на те, що вік довгобудів дуже часто перевищує 10-15 років. І, природно, за минулий час купівельні переваги і кон'юнктура ринку зазнали істотних змін.

«Покупець прагне придбати квартиру в «концептуальному» об'єкті з елементами інфраструктури: дитячими майданчиками, скверами, парковками та іншими необхідними складовими сучасного житлового комплексу. Тобто, завершення недобудованого об'єкта зажадає від девелоперів ще й істотного перегляду концепції проекту», - підкреслила Анжеліка Саакян.

Вона нагадала, що на сьогоднішній день питання завершення будівництва заморожених об'єктів законодавчо не врегульовано, що в значній мірі збільшує ризики забудовників, готових взятися за подібний об'єкт. При цьому, як вважає експерт, щоб об'єкт був потенційно цікавий девелоперу, кількість проданих в ньому квартир не повинно перевищувати 30-50%.

Експерт вважає, що вирішити проблему довгобудів можна тільки на умовах державно-приватного партнерства, які повинні бути прописані у відповідному законодавчому акті. За її словами, щоб стимулювати забудовника брати участь в процесі добудови таких об'єктів, держава може взяти на себе вирішення ряду принципових питань, таких як: врегулювання земельного питання (або суперечок), проведення технічного аудиту об'єкта, складання реєстру всіх постраждалих інвесторів і передачу/розподіл їм квартир.

«Крім цього, бажаним має стати надання ряду преференцій забудовнику, будь то виділення додаткової ділянки під будівництво або сприяння у вирішенні питання підключення до інженерних мереж», - сказала Анжеліка Саакян.

Вона нагадала, що в грудні 2019 року компанії Perfect Group і Сitex Development почали добудову раніше замороженого об'єкта по вул. Сім'ї Кульженко, 22, і будівництво багатофункціонального житлового комплексу формату формату «live-work-play» «Polaris Home & Plaza».