Будівництво стало найбільш зростаючою галуззю України

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Темпи зростання будівельної галузі у 2019 році прискорилися до 20,0%, в порівнянні з 8,5% у 2018 році. Таким чином будівельна галузь за темпами зростання стала безперечним лідером серед видів економічної діяльності. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Сергій Ніколайчук.

Заступник міністра зауважив, що сфера будівництва демонструє зростання вже четвертий рік поспіль.

Помітне прискорення у 2019 році було забезпечено значним нарощення обсягів будівництва інженерних та нежитлових споруд, які зросли на 23,3% і 27,4% відповідно.

«У першу чергу цьому сприяло розгортання активної державної політики з покращення транспортної інфраструктури. Покращення стану ключових транспортних шляхів та розв’язок (видатки державного дорожнього фонду за 11 місяців 2019 року досягли 40,6 млрд грн, збільшившись у 1,5 рази), слугує стимулом для розбудови навколишньої інфраструктури. По-друге, 2019 рік характеризувався процесом масової модернізації промислових підприємств – за 9 місяців 2019 року капітальні інвестиції у промисловості зросли на 28,1%», - написав Сергій Ніколайчук.
Водночас, темпи зростання житлового будівництва помітно відстають від інших підвидів будівельної діяльності, хоча і пришвидшились до 3% за підсумками 2019 року.

Поясненням такого відставання, на думку посадовця, є надлишкова пропозиція на ринку, яка утворилась у результаті пікового спорудження новобудов у 2016-2017 роках.

Пізніше посадовець визнав, що зростання у будівництві відбувається з дуже низької бази, яка стала наслідком провалу під час кризи 2014-2015 років. І відповідно, частка будівництва у ВВП хоч і поступово зростає, сягнула лише скромні 2,6% (за період IV кв. 2018 - III кв. 2019).

Заступник міністра впевнений, що найближчими роками сфера будівництва має всі передумови для збереження високих темпів зростання в умовах подальшого нарощення інвестицій як приватним, так і державним сектором. Цьому, зокрема, мають сприяти приватизація державних підприємств, успішні проекти концесій і інших форм державно-приватного партнерства, відновлення кредитування на тлі очікуваного зниження процентних ставок та програми «Доступні кредити 5-7-9», державні інфраструктурні проекти тощо.

буд-галузь