Більше 30% всього будівництва житла столиці - об'єкти нових форматів

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
TMM

Більше 30% всього житла, що будується в Києві - це об'єкти нових форматів.

Про це завила директор по маркетингу багатофункціонального житлового комплексу «Polaris Home & Plaza» Анжеліка Саакян.

За її словами, понад 60 об'єктів, заявлених до здачі в 2020-2022 рр., відносяться до об'єктів підвищеної комфортності нових форматів, таких як: «місто в місті», багатофункціональні житлові комплекси, новий столичний формат «live-work-play» і ряду інших.

Експерт повідомила, що ціна на такі об'єкти на 15-20% вище, ніж на об'єкти без додаткових переваг (звичайних будинків комфорт і бізнес-класу).

Головною особливістю нових форматів житла вона вважає створення універсального і самодостатнього інфраструктурного комплексу для життя (спортцентр, торгові центри, дитячі сади і ін.), Роботи (коворкінг), дозвілля (внутрішні сквери, парки, інші рекреаційні можливості).

«Останнім часом в житлових будинках забудовники облаштовують лобі європейського готельного рівня з ресепшн, зонами очікування і кафе, цілодобовою охороною, ескалаторами і окремими ліфтами на житловий поверх. Крім цього, для зручності майбутніх мешканців, передбачається вбудований торгово-розважальний комплекс з дитячим садом або центром розвитку, спортивним центром, продуктовим супермаркетом, сімейним рестораном і коворкінгом», - зазначила Анжеліка Саакян.

На думку експерта, територія такого житлового комплексу повинна бути закритою, а двори вільними від машин.

Анжеліка Саакян розповіла, що на сьогоднішній день в умовах обмеженого попиту забудовники конкурують між собою переважно не цінами, а концепціями. Витрати на їх розробку і реалізацію можуть досягати 5-8% від собівартості будівництва. Але, як вважає експерт, додаткові витрати виправдані тим, що майбутній житловий комплекс стає більш продуманим в своєму наповненні і тим самим викликає інтерес потенційних покупців.

«Дуже часто для створення вдалого і затребуваного проекту девелопери залучають професійних концептологів, які планують комерційну і соціальну складові майбутнього проекту. Крім цього, сучасні забудовники, крім самого будівництва, все більше націлені на управління вже побудованим житловим комплексом: наприклад, вибір орендарів комерційних площ стає більш ретельним і продуманим. Покупець хоче знати, який саме бренд «зайде» в проект. І найчастіше рівень орендаря, наприклад, майбутнього спортивного центру, може вплинути на кінцеве рішення придбати квартиру», - підкреслила Анжеліка Саакян.

Експерт зазначила, що концептуальний підхід до наповнення майбутнього житлового комплексу також дозволяє майбутнім покупцем істотно економити на експлуатаційних послуги.

«Дуже часто в досить жорсткому орендному договорі девелопер прописує, що саме орендарі несуть витрати по прибиранню території житлового комплексу, охорони тощо. Це дає можливість майбутнім мешканцям до 20% скоротити витрати на експлуатаційні послуги», - сказала вона.

Анжеліка Саакян вважає, що більше 70% всіх нових об'єктів, які з'являться на київському первинному ринку в 2020 році, будуть відповідати тому чи іншому новому формату житла.

«За нашими оцінками, в 2020 році на київський ринок вийде близько 35 проектів, що відносяться до нових якісних форматів. А сумарний обсяг такого житла буде рости в середньому на 10-15% на рік», - резюмувала вона.