В Україні діє 32 982 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
буд

В Україні наразі діє 32 982 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Такі дані станом на 20 січня 2020 року оприлюднило Міністерство розвитку громад та територій України.

У міністерстві зазначили, що зараз Єдиний державний реєстр юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань містить 34 104 записи про об’єднання. Втім, аналіз фахівців Мінрегіону виявив, що частина ОСББ припинила свою діяльність, знаходяться в стані припинення або не завершили державну реєстрацію.

Результати дослідження Мінрегіону також показали, що найбільш важливими для становлення ОСББ є перші роки їх діяльності. Більше половини об’єднань, що припинили свою діяльність,  проіснували близько чотирьох років.

Найбільшу кількість ОСББ було зареєстровано у Донецькій та Дніпропетровській (4 214 та 3 279 відповідно) областях, дещо менше у Львівській (2912) та Одеській (1885) областях, найменше – у Чернівецькій (428), Кіровоградській (442) та Чернігівській (445) областях. Важливо зазначити, що без урахування даних з тимчасово окупованих територій, кількість ОСББ становить 27 010.

Найбільший приріст у створенні ОСББ відбувся навесні 2016 року. Ухвалений у 2015 році Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» надавав один рік для самостійного вибору форми управління у багатоквартирному будинку. Якщо власники будинку не могли визначитися, то управителів їм призначав виконавчий орган місцевої влади. На жаль, після зазначеної дати темпи створення ОСББ знову почали знижуватись. Зараз створюється близько 140 об’єднань на місяць. Якщо кількість реєстрацій ОСББ в місяць не збільшиться, то, за існуючих умов, в усіх багатоквартирних будинках будуть створені об’єднання співвласників приблизно через 87,5 років.

«Загальна кількість ОСББ, на яку варто розраховувати на найближчу перспективу, складає трохи більше 27 тис об’єднань. Без стимулювання створення нових ОСББ в Україні, повного охоплення усіх багатоквартирних будинків об’єднаннями можна досягти через 87 років. Кількість створених об’єднань пропорційна чисельності населення, однак є винятки. Приміром, Львівіська область, яка у трійці лідерів за кількістю зареєстрованих ОСББ. При цьому важливо врахувати, що об’єднання, особливо ті, що створюються у малих населених пунктах, потребують юридичної підтримки», - наголосили у Мінрегіоні.