Українські будівельники закликають до запровадження іпотеки з європейськими ставками

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
stavka

Україна повинна впровадити досвід країн Європи, де середня ставка по іпотеці коливається від 0% до 6%. Про це написав на своїй сторінці у Facebook президент Конфедерації будівельників України (КБУ) Лев Парцхаладзе.

«Сьогодні 6 мільйонів українців потребують покращення житлових умов. І саме іпотечне кредитування може допомогти вирішити це», - зазначив він.

Президент КБУ розглянув кілька «іпотечних» кейсів європейських країн:

- Данія – 0,65%

У Данії вже почали видавати і безвідсоткові кредити на житло, для тих хто бере велику суму на короткий термін - до 20 років, або 0,6 % - на 30 років. Нещодавно, стали видавати кредити з мінусовою ставкою, тобто повернути фінустанові треба буде менше - ніж узяли в кредит. Це перший такий випадок у світовій практиці.

- Фінляндія – 1,5%

У Фінляндії кредити видають на 20-35 років. Дають людям до 60 років. Платити можна щомісячно або щоквартально. Квартиру може купити і іноземець, але потрібно чимало документів, які підтвердять фінансове становище.

- Швейцарія – 1,7%

У Швейцарії купити житло може як резидент, так і іноземець. Кредитування від 2 до 100 років, так би мовити – пожиттєво. Далі гроші виплачують діти, лише якщо цього не роблять – житло вилучають.

- Словаччина – 1,9%

У Словаччині термін кредитування - від 1 до 30 років. Надають кредити людям - від 21 до 65 років. Іпотеку можуть дати і без підтвердження доходів, але умови будуть дещо інші.

- Німеччина – 1, 9%

Розмір першого внеску має бути приблизно 40%, для цього потрібно мати рахунок у німецькому банку та обов’язково жити в країні.

- Чехія – 1,9%

Чехи дивитимуться доходи усієї родини. Для іноземців ставка залежить від того, чи є документи на проживання.

«Це яскраві приклади того, що і ми повинні створити маршрутну карту запуску іпотечного кредитування. Щоб кожен українець, який потребує житло – мав можливість його придбати», - додав Лев Парцхаладзе.

Нагадаємо, 4 березня 2020 року відбудеться Перший іпотечний форум: «Іпотека – інструмент стрімкого розвитку економіки», на якому заплановано підписання меморандуму між Кабінетом міністрів України, Національним банком України та Конфедерацією будівельників України, що дасть можливість запустити доступне іпотечне кредитування вже цього року.