На Полтавщині шукають можливість збільшення фінансування житлових програм

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры
Golovko

В місцевих бюджетах Полтавської області на реалізацію програми забезпечення молоді житлом передбачено понад 2,37 млн. грн., але для надання пільгових кредитів всім молодим сім’ям Полтавщини, які потребують поліпшення житлових умов, коштів потрібно значно більше. Про це йшлося на засіданні на нараді у Полтавській облдержадміністрації за участі голови Полтавської обласної державної адміністрації Валерія Головка.

Директор Полтавського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олена Алєксєєва зазначила, що в реєстрі Держмолодьжитла на отримання пільгового житлового кредиту наразі зареєстровано 435 молодих сімей. Для надання цим сім’ям пільгових кредитів необхідно двісті мільйонів. Коштів, які передбачені у місцевих бюджетах Полтавщини, а також коштів, які спроможний надати Фонд «Держмолодьжитло» зі статутного капіталу, вистачить, щоб кредитувати тринадцять родин до кінця 2016 року. У першу чергу фінансову підтримку нададуть учасникам бойових дій.

Валерій Головко зауважив, що 200 мільйонів гривень, яких не вистачає для молодіжного житлового будівництва - не така вже й не підйомна сума, якщо брати до уваги бюджети різних рівнів. Голова Полтавської ОДА закликав профінансувати програми кредитування житла з різних бюджетів - і обласного, і міських, районних та сільських бюджетів. Задля цього він дав доручення зібрати всі зацікавлені сторони - громадськість, голів райдержадміністрацій Полтавської області, представників органів місцевого самоврядування напередодні бюджетної сесії полтавської обласної ради на ґрунтовну розмову, щоб виробити чіткий механізм, як фінансувати кредити на житло в області, аби вони були доступні, не зарегульовані.

«Наша мета — щоб молоді родини мали житло, і учасники АТО з родинами також. Бо якщо родина не має перспективи придбати житло в цій області, вона шукатиме його в іншій, — зауважив очільник області. — Ці програми надзвичайно важливі. Тим більше, що вони стимулюють розвиток будівельної галузі. Але я б хотів, щоб ми підійшли до цього з практичної точки зору, як родина може стати учасником програми і отримати власне житло. Бо ми сьогодні забезпечуємо житлом один–два відсотки мешканців області. Маємо створити такі умови, щоб програмами могли скористатися якомога більше мешканців Полтавщини. І 200 мільйонів, яких не вистачає для дофінансування програми молодіжного будівництва, можна знайти. Тим більше, що перед тим, як виходити з пропозиціями до уряду і з проханням про підтримку, ми повинні показати свої можливості, свою участь — і тоді держава піде нам на зустріч», - зазначив Валерій Головко.