У Харкові в рамках програми доступного житла збільшили до 50% надання громадянам підтримки

Подписывайтесь на Telegram канал МЕтры
?????????????????????????????????????????????????????????

У Харкові в рамках програми доступного житла, яка в цьому місті фінансується за рахунок міського бюджету, підтримка громадянам буде надаватись у розмірі 50% від вартості житла. Як повідомив заступник директора  Харківського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Олександр Вензель, таке рішення було прийняте під час чергової сесії Харківської міської ради.

Як зауважив заступник директора  Харківського регіонального управління Держмолодьжитла, програма доступного житла, в рамках якої громадяни отримують підтримку у вигляді 30% від нормативної вартості житла, у Харкові була затверджена ще у 2010 році. Втім, хоча останні роки фінансування цієї та багатьох інших державних житлових програм з держбюджету практично було припинено, в Харкові місцева влада продовжує фінансувати цю програму з власного бюджету.

«У Харківській міській владі є розуміння того, що державні житлові програми, такі як програма доступного житла, виконують не лише соціальне завдання вирішення житлового питання громадян, але також сприяють економічній активності у місті, створенню робочих місць тощо. Тому, в міру своїх можливостей, міська влада Харкова намагається фінансувати житлові програми з власного бюджету», - зазначив заступник директора Харківського регіонального управління Держмолодьжитла.

У 2016 році, як і у попередні роки, на реалізацію програми доступного житла в Харкові у міському бюджеті передбачено 5 млн. грн. Водночас, як зауважив Олександр Вензель, з огляду на події останніх років, загальний рівень життя харків’ян, як і жителів всієї України, знизився. Через це, навіть за умови підтримки у вигляді 30% від вартості житла, придбання власного помешкання для більшості харківських «черговиків» залишається нездійсненою мрією.

Тому, Харківська міська рада прийняла рішення про збільшення частки участі міста у фінансуванні придбання доступного житла до 50%. Таким чином, тепер вона здійснюватиметься не за схемою 30% на 70%, як це було раніше, а - 50% на 50%, що зробить житло для  харків’ян значно доступнішим.

І це не єдине поліпшення в умовах міської програми. Відтепер пільгові кредити на будівництво житла за рахунок бюджета міста зможуть отримувати не лише працівники бюджетних установ Харкова, а і науково педагогічні працівники харківських вишів. На таке кредитування в бюджеті Харкова також передбачено 5 мільонів гривень.