Програма житлового фінлізингу може стати масовим інструментом для поліпшення житлових умов

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
діу

Розроблена у 2018 році Державною іпотечною установою програма «Житло у фінансовий лізинг» може стати альтернативним інструментом для поліпшення житлових умов українських громадян. Про це заявив т.в.о. голови правління Державної іпотечної установи Вячеслав Фролов під час форуму «Іпотека – інструмент стрімкого розвитку економіки».

Він зазначив, що за допомоги Міністерства внутрішніх справ та Мінфіну вдалося запустити лізингову програму для поліцейських та рятувальників. «Фактично з травня 2019 року ми придбали близько 1300 квартир для цих категорій службовців, які розташовані у 110 населених пунктах України. Ще близько 13 тис. сімей надали згоду на участь у програмі фінлізингу житла. В нас дуже багатий кредитний інструментарій по забезпеченню житлом, але він має бути забезпечений довгостроковим фінансуванням. Одним із джерел такого фінансування можуть стати іпотечні та власні облігації, гарантовані державою», - наголосив керівник ДІУ.

За словами очільника ДІУ, придбання житла поліцейськими та рятувальниками на умовах пільгового фінансового лізингу є першим етапом реалізації програми «Житло у фінансовий лізинг». Якщо досвід буде вдалим, у планах ДІУ зробити програму доступною для широкого кола громадян України.

Вячеслав Фролов нагадав, що основна діяльність ДІУ - рефінансування іпотечних кредиторів  за рахунок власних та залучених коштів, у тому числі коштів, що надійшли від розміщення цінних паперів.

«Зараз триває розміщення гарантованих державою облігацій ДІУ серії «F3», ресурси від розміщення яких будуть спрямовані на продовження виконання програми забезпечення житлом громадян на умовах фінансового лізингу. Наша мета -  встановити пріоритетним механізм фінансового лізингу, розповсюдити програму «Житло у фінансовий лізинг» на всі категорії державних службовців, громадян, які отримують заробітну плату за рахунок бюджетних коштів та вимушених переселенців», - підсумував Вячеслав Фролов.