Тимчасово скасовано податок на землю та комерційну нерухомість

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
rada

Президент України підписав прийнятий Верховною Радою Закон щодо підтримки платників податків на період карантину. Даним Законом, зокрема, з 1 березня по 30 квітня 2020 року запроваджується мораторій на земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності. На цей же період скасовується і податок на комерційну нерухомість.

Ініціатори прийнятого закону пояснюють його необхідність карантинними заходами, запровадженими урядом у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19). Очікується, що найближчим часом в країні відбудеться зниження економічної активності та, як наслідок, зупинення роботи деяких суб’єктів господарювання.

«Таким чином виникає нагальна гостра необхідність з боку держави у підтримці платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», - пояснюють автори законодавчого акту у супровідній записці.

Як наголосив один зі співавторів Закону, народний депутат Ярослав Железняк, прийнятий законодавчий акт з 1 березня по 30 квітня запроваджує в Україні наступні заходи:

- скасовує податок на комерційну нерухомість та землю;
- звільняє від ЄСВ всіх ФОПів та тих, хто займається незалежною профдіяльністю;
- тимчасово скасовує штрафи та пеню за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ;

Ще низку заходів Закон запроваджує на період з 1 березня по 31 травня 2020 року, а саме:
- Звільняє бізнес від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства. Ця норма не буде стосуватися порушень по сплаті ПДВ, акцизів та ренти.
- Запроваджує тимчасовий мораторій на нові документальні та фактичні податкові перевірки та продовження початих.

Також на 3 місяці відтерміновується обов’язкове введення РРО для всіх категорій «спрощенців».