Терміни введення в експлуатацію споруджуваних ЖК можуть збільшиться на 3-6 місяців

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

У 2020 році терміни введення в експлуатацію споруджуваних житлових об'єктів можуть збільшиться в середньому на 3-6 місяців.

Про це заявив керівник проекту RUSANIV RESIDENCE Олександр Ізаров.

Експерт вважає, що можливе перенесення термінів завершення будівництва житлових комплексів, пов'язане, перш за все, з тривалим карантином, під час якого повністю або частково зупинилося будівництво в 50% споруджуваних ЖК. Другою причиною він назвав фінансові труднощі у цілого ряду забудовників, які виникли у зв'язку зі зниженням рівня продажів.

За даними Олександра Ізарова, на сьогоднішній день в Києві тільки трохи більше 40 об'єктів, переважно нових затребуваних форматів з наявністю концептуального самодостатнього інфраструктурного комплексу, можуть бути закінчені в термін.

«Ті об'єкти, в тому числі спільні партнерські проекти, які будуються за рахунок власних коштів девелоперів, а не за гроші покупців житла, можуть бути завершені вчасно. Але їх частка на ринку - це 15-17% від всього житла, що будується. Саме до них і буде прикута найбільша увага потенційних інвесторів, які прагнуть зберегти свої кошти», - сказав він.

Олександр Ізаров вважає, що в умовах, що склалися в понад 20% об'єктів, що будуються терміни здачі будуть зміщені на 3-4 місяці, в більш 25% - на 6 і більше місяців, в 20-25% об'єктів затримка з введенням в експлуатацію складе від 9 до 12 місяців, а в 15% - будівництво затягнеться на 1 рік і більше.

Таким чином, за його словами, на сьогоднішній момент існує великий ризик появи нових довгобудів.

«На вскидку можна говорити, що мінімум 60-70 споруджуваних об'єктів знаходяться в зоні підвищеного ризику: це в основному об'єкти точкової забудови економ-класу, де будівництво ведеться виключно за рахунок інвесторів, крім цього є частина об'єктів комфорт і бізнес-класу, у яких крім фінансових складнощів, існує ряд проблем, пов'язаних із законністю будівництва», - повідомив Олександр Ізаров.

При цьому, як вважає експерт, щоб уникнути появи довгобудів, Кабінет міністрів України, профільне міністерство разом з спільнотами девелоперів можуть розробити і запропонувати ефективну державну програму з надання короткострокових кредитів під 3-5% строком на 1-2 роки на завершення об'єктів житлового будівництва.

«Будівництво може стати однією зі сфер економіки, яка дозволить мінімізувати можливі наслідки економічної кризи. Це і нові робочі місця, і податкові надходження в бюджет країни. Всі прекрасно розуміють, що кожна гривня, залучена в будівництво житла, дає до 7-9 грн ВВП», - підкреслив Олександр Ізаров.

Разом з тим, на його думку, потенціал розвитку ринку, незважаючи на можливу економічну кризу, полягає в будівництві сучасних ЖК комплексної забудови, в партнерських проектах кількох девелоперів, що дозволяє уникнути непотрібних ризиків, пов'язаних з фінансуванням будівництва.

«Вже зараз більше 60 споруджуваних житлових комплексів - це об'єкти принципово нових форматів, таких, як багатофункціональні житлові комплекси, об'єкти «live-work-play» та ін. При цьому більшість таких проектів створюється в партнерстві 2-3 девелоперських компаній і при наявності фінансового ресурсу в розмірі 50-60% від кошторисної вартості будівництва. Такі засоби дають можливість протягом мінімум 1 року будувати, не привертаючи кошти інвесторів-покупців квартир. І саме такий підхід може стати напрямом в розвитку ринку будівництва житла на найближчі 3-5 років», - підсумував Олександр Ізаров.