З 1 червня почнуть діяти нові правила для сміттєзвалищ

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
полігон (1)

З 1 червня вступить у дію зміна в ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів. Основні положення проектування». Про це написав президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«Переповнені сміттєзвалища – це велика проблема для України. І тут варто говорити не лише про жахливий сморід від них, а і про загрозу нашому життю. Це екологічна катастрофа - зараження ґрунту і повітря від небезпечних речовин і газу, що виділяються внаслідок гниття цього сміття», - зазначив він.

Почнуть діяти суттєві зміни у ДБН щодо полігонів:

-       Вимоги щодо обов’язкової рекультивації полігону після його заповнення. Це створить безпечне довкілля в місцях, де раніше розташовувалися полігони.

-       Обов’язкове влаштування радіаційного контролю відходів, що потрапляють на полігон. Це необхідна норма безпеки.

-       Нові підходи до розрахунків обсягів утворення біогазу на полігонах. Для можливості використання альтернативних джерел енергії.

-       Розширення місць застосування штучних протифільтраційних екранів та чіткі вимоги до визначення об’ємів фільтрату на прилеглій території полігону. Це мінімізує ризики виникнення екологічних проблем і зараження води та ґрунту.

-       Чіткі вимоги до висоти полігонів, його ухилів, розташування доріг і трас, розміщення промислових та інших побутових відходів на полігонах.

-       Інші європейські вимоги та практики.

Довідково

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.