У Києві через карантин забудовники не змогли продати понад 4 тисячі квартир

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

За 3 неповних місяці карантину київські забудовники недоотримали близько 4,5 млрд. грн. Із запланованих до продажу на період з березня по травень залишолись не реалізованими загалом понад 4 тис. квартир.

Про це заявила директор з маркетингу багатофункціонального житлового комплексу POLARIS Home & Plaza Анжеліка Саакян.

За її словами, втрати забудовників в чистому прибутку оцінюються в розмірі близько 1,3 - 1,4 млрд. грн.

«Для 25% споруджуваних об'єктів, фінансування яких ведеться в основному за рахунок коштів покупців, непродані за час карантину квартири, і як наслідок - недоотримані кошти для подальшого розвитку проекту, - можуть стати важковирішуваною без сторонньої фінансової допомоги проблемою. При цьому, тільки у 17-20% проектів, переважно нових форматів і реалізованих 2-3 девелоперами, існує фінансовий запас, який дозволить в період до 12 місяців будувати без залучення коштів інвесторів. Саме на такі об'єкти зараз орієнтуються, як покупці, так і інші забудовники, роблячи спроби оперативно провести часткову реконцепцію споруджуваних об'єктів», - сказала Анжеліка Саакян.

Експерт зазначила, що, в залежності від формату житла, за останні 2-3 тижні рівень продажів на первинному ринку Києва, в порівнянні з березнем-початком травня, дещо зріс. Так в об'єктах економ-класу кількість проданих квартир збільшилася в середньому на 2%, в будинках бізнес і преміум-класу зростання продажів зафіксовано на позначці близько 4%, а в об'єктах нових форматів - трохи більше 6%. Також у другій половині травня, в порівнянні з квітнем, кількість звернень до відділів продажів збільшилася в середньому на 15-20%, що свідчить про значну активізацію покупців.

«В кінці травня намітилася тенденція до поступового збільшення кількості продаваних квартир. Але разом з тим, забудовникам, щоб вийти на показники січня-лютого, може знадобитися мінімум від 4 до 6 місяців - об'єкти нових форматів, а максимум - понад 1 року - об'єкти економ-класу», - розповіла Анжеліка Саакян.

Експерт зазначила, що карантин, який спровокував кризу на первинному ринку житла, може стати причиною різкої «сегрегації» ринку, перш за все, за якісними характеристиками того чи іншого об'єкту, що будується. За її даними, ще в першій половині 2019 року понад 2/3 всіх споруджуваних ЖК вже не відповідали зрослим купівельним перевагам за якістю будівництва і комфорту проживання (наприклад, за наявністю в житловому комплексі самодостатнього інфраструктурного комплексу, що дозволяє вести відокремлений і комфортний спосіб життя). Разом з тим, як вона зазначила, в 40% об'єктів, що будуються вже зроблені кроки по їх реконцепції в питанні створюваної інфраструктури та облаштування прибудинкової простору.

«У лютому 2020 року понад 70% купівельного попиту було сконцентровано на об'єктах нових форматів, таких як багатофункціональні житлові комплекси, місто в місті і форматі live-work-play. За час карантину, з загального обсягу знижених продажів, рівень попиту на такі об'єкти збільшився до 80%. У найближчі 2-3 місяці саме на такі об'єкти можливий істотний купівельний попит: мінімум 7-8% щомісяця, що дозволить вже до осені повернутися до показників продажів лютого», - підкреслила Анжеліка Саакян.

Експертка вважає, що важливим для виходу первинного ринку з кризи, викликаного пандемією, може стати ряд економічний заходів, спрямованих на пожвавлення економіки, підвищення добробуту громадян, а також політична стабільність в країні.