Як отримати будпаспорт на індивідуальний будинок

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
дім-подружжя

Будівництво індивідуального садибного будинку – яких норм дотриматись, щоб отримати будпаспорт? На це питання відповів заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА та начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

Він наголосив, що забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватись на підставі будівельного паспорту. Однак для його отримання ескізні наміри забудови мають відповідати будівельним нормам.

Юрій Тацій навів основні вимоги, яких необхідно дотримуватись під час проектування будинку згідно з ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування і забудова територій»:
▪дотримання протипожежних вимог;
▪забезпечення протипожежного проїзду до житлового будинку не менше 3,5 м;
▪поверховість: не вище 2 поверхів (без урахування мансардового поверху);
▪висота житлових приміщень не менше 2,5 м;
▪відсоток забудови земельної ділянки не більше 50%;
▪площа земельної ділянки для індивідуального житлового будинку не менше 500 кв. м (в межах сформованої забудови допускається 500 кв. м – 20%) для блокованої забудови не менше 150 кв. м;
▪нормативний заїзд на земельну ділянку;
▪відстань до червоних ліній має складати не менше 3 м при новій забудові;
▪дотримання відстаней від житлових будинків до господарських будівель і споруд, колодязів, септиків.

Ці норми існують перш за все для безпеки вашого помешкання, а Департамент містобудування та архітектури КМДА відповідальний за цю безпеку.

«Тому тільки уважно вивчивши заяву та побачивши, що дотримано усіх необхідних норм, ми маємо право надавати будівельний паспорт на забудову», - наголосив посадовець КМДА.