Попит на житлову нерухомість залишається обмеженим

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
13

Реальні доходи населення ледь помітно зросли в II кварталі 2016 року після значного тривалого  падіння  внаслідок  кризи.  Це  одна  з  перших  ознак  початку  зростання купівельної спроможності, якої, проте, поки замало, щоб суттєво збільшити попит на житлову  нерухомість.  Про це у своєму звіті повідомляє Національний банк України.

У НБУ впевнені, що попит на житлову  нерухомість  визначають фактори,  які  за  нормальних  умов  є другорядними.

По-перше,  ризик  втратити  депозит  у неплатоспроможному  банку змушував вкладників вилучати кошти та купувати помешкання. Вплив цього фактору поступово сходить нанівець тому, що очищення банківського сектору добігає кінця, а сталий притік депозитів свідчить про повільне відновлення довіри до банків.

По-друге, стрибкоподібне падіння курсу гривні дає змогу тим, хто до кризи накопичив валютні заощадження,  знаходити  привабливі  цінові  пропозиції  на  ринку  житла  та використовувати  їх.  Уплив цих  чинників також  зменшується  в  результаті  певної стабілізації на валютному ринку та вичерпання заощаджень.

По-третє, попит з боку переселенців з окупованих територій практично повністю реалізувався.

«Стійким джерелом попиту на нерухомість є ті, хто отримує доходи у валюті, зокрема перекази від заробітчан. Стримуючим фактором для попиту на житло як інвестицію стане суттєве подорожчання комунальних послуг», - вважають у Нацбанку.