Нацбанк знизив облікову ставку до рекордних 6%

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Учетная ставка

Національний банк України знизив облікову ставку з 8% до 6%. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Відповідне рішенням Правління Національного банку України від 11 червня 2020 року оприлюднене на офіційному сайті НБУ.

Коментуючи зниження ставки Голова Національного банку Яков Смолій під час пресбрифінгу зазначив: «З огляду на очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час,  Правління  Національного банку знизило облікову ставку на 2 п.п. до 6%. Таким чином, загалом із початку року облікова ставка зменшилася на  7,5 п.п. і досягла найнижчого рівня за історію незалежної України».

Раніше низка експертів наголошувала, що зниження облікової ставки є однією з умов запровадження в країні дешевої іпотеки. Зокрема, заступник Голови НБУ Дмитро Сологуб в одному з інтерв’ю зазначив, що іпотека під 10% можлива, якщо ціна ресурсу буде дорівнювати приблизно 6%. Водночас, запровадження дешевої іпотеки, на його думку, це тривалий процес.

«Теоретично це можливо. Але в такому випадку ціна ресурсу повинна складати десь 6%. У той же час подивіться на ті ж держбанки: середня ставка по депозитах 11%, а по деяких продуктах - 13-14%. Тобто, як мінімум, має пройти час, поки депозитні ставки не знизяться майже вдвічі», - сказав він.