Уряд зробив програму «Доступні кредити 5-7-9%» більш доступною для бізнесу

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
уряд

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку надання державної підтримки мікропідприємництва та малого підприємництва». Відповідне рішення було прийнято сьогодні – на засіданні уряду.

«Ми майже щодня обговорюємо з фахівцями банків-партнерів як працює програма і як зробити її доступнішою. Сьогодні на засідання Уряду був винесений та прийнятий новий пакет змін напрацьований спільно з ними та Мінфіном, що врегулює виявлені проблеми та підвищить ефективність програми», - коментує рішення Уряду заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Дмитро Романович.

Зокрема, вирішено:

  • пом’якшити вимоги до обов’язкової прибутковості діючого бізнесу в попередньому податковому періоді;

  • зняти обмеження щодо напрямків використання коштів, отриманих суб’єктами підприємництва для фінансування оборотного капіталу;

  • зняти обмеження щодо максимальної суми кредиту в рамках Програми, залишивши обмеження лише по розміру держдопомоги;

  • привести формулу розрахунку базової процентної ставки у відповідність з рівнем операційних витрат банків, який дозволяє їм забезпечувати виконання програми «Доступні кредити «5-7-9%».


Важливо, мікро- та малий бізнес зможе звернутися за отриманням кредитів за новими правилами одразу після внесення Радою Фонду розвитку підприємництва відповідних змін до Програми «Доступні кредити 5-7-9» та оновлення угод з уповноваженими банками.

Нагадаємо, Фонд розвитку підприємництва уклав угоди про співробітництво  вже з 16-ма банками: АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТКБ «ПриватБанк», АТ «Укрексімбанк», АТ АКБ «Банк Львів», ПАТ «ПУМБ», АТ «БАНК АЛЬЯНС», АТ «КРЕДОБАНК», ПАТ «БАНК ВОСТОК», АТ «Райффайзен Банк Аваль», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ «Альфа-банк», АТ «КБ «ГЛОБУС», АТ «МЕГАБАНК», АТ «ПОЛІКОМБАНК», АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК».

Станом на 15 червня цього року в рамках Програми «Доступні кредити 5-7-9%» вже укладено 639 кредитні договори на загальну суму 404,8 млн гривень.

Як раніше повідомляв портал МЕтри, у березні 2020 року Кабмін розширив держпрограму “Доступні кредити 5-7-9%”, в результаті чого пільгові кредити підприємці можуть спрямовувати, зокрема, на придбання комерційної нерухомості.