Рівень цін та кількості угод на ринку житла залишається стабільно низьким

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
ціни на житло

На початок листопада середні ціни в доларах США на первинному та вторинному ринках житла в м.Києві знизилися на 9% у річному вимірі. Вартість житлової нерухомості в столиці продовжує падати у зв’язку з тим, що ринок перенасичений пропозицією. Про це повідомляється у звіті Національного банку України.

Середня ціна на первинному ринку нерухомості в м.Одесі виросла на 1.0% за рік, а м.Львові знизилася на 0.8% (у перерахунку на готівковий курс).

За даними Мін’юсту, торік кількість угод з купівлі-продажу квартир та житлових будинків в Україні зросла на 7%, зокрема в м.Києві – на 21%. У першому півріччі цього року зростання кількості укладених угод у столиці тривало: ще принаймні +15%.

Щоправда, кілька гучних будівельних скандалів спричинили зміщення фокуса покупців з первинного ринку на вторинний. Зараз у Києві понад 40 незаконних новобудов, у частині з яких продають квартири.

Середня вартість оренди квадратного метра в столиці у жовтні знизилася на 11% у річному вимірі. Співвідношення ціни житла та розміру орендної платні (price-to-rent ratio) залишається відносно стабільним. Воно на 20 ‒ 25% вище, ніж перед кризою, що свідчить про те, що житло в м. Києві ще може дещо подешевшати або, що менш імовірно, активізація ділової активності в столиці призведе до підвищення вартості оренди.

Низькі ціни на житло загалом в Україні, відсутність їх зниження в окремих містах, уповільнення падіння у м.Києві, а також зростання кількості угод купівлі-продажу житлової нерухомості та структурні зміни пропозиції свідчать про те, що основна фаза спаду на ринку позаду. У найближчій перспективі ринок буде більш-менш стабільним та не створюватиме значних ризиків для фінансової стабільності.