Конфедерація будівельників закликала Уряд відновити ліцензування будівництва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
кбу

Конфедерація будівельників України закликала Кабінет Міністрів України вжити заходів для відновлення ліцензування будівництва.

Про це йдеться у зверненні КБУ до уряду.

«Ще 13 березня Постановою Кабінет Міністрів України № 219 де-факто припинено ліцензування будівельної діяльності! Натомість запроваджено професійну атестацію відповідальних виконавців видів робіт з будівництва без жодного перехідного періоду для проведення у відповідність чинного законодавства! Це призвело до колапсу в галузі!», - наголосили в КБУ.

Українські будівельники зазначають, що проблеми з ліцензуванням виникли після ухвалення Кабміном змін щодо регулювання будівельної галузі, які не узгоджуються з чинним законодавством.

Зокрема, згідно з постановами Уряду, для здійснення господарської діяльності в будівництві потрібен сертифікат, згідно із законодавством – ліцензія.

Крім того, не визначено орган ліцензування, через що ліцензіати не можуть зупинити, анулювати, відновити або внести зміни до своїх ліцензій.

Блокується діяльність великої кількості суб’єктів, що спричиняє зупинку їхньої діяльності, неможливість участі в тендерах на будівництво об’єктів, зокрема, за державним замовленням.

“Станом на сьогодні, тільки за попередніми даними, без розгляду залишаються понад 300 звернень компаній щодо отримання будівельної ліцензії, понад 100 – внесення змін до переліку робіт і послуг і понад 150 – за якими була зупинена діяльність до ухвалення змін. А тому з метою усунення перешкод допуску суб’єктів господарювання до ринку надання будівельних послуг, закликаємо Вас вжити невідкладних заходів щодо відновлення ліцензування будівництва на період, поки не запрацюють нові зміни щодо порядку здійснення суб’єктами будівництва своєї господарської діяльності”, – йдеться у зверненні.