Вибух у київській багатоповерхівці: чи підлягає будинок реконструкції

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
взрыв домаДев’ятиповерховий житловий будинок в Дарницькому районі м. Києва, в якому стався вибух газоповітряної суміші, потрібно буде знести з ймовірністю у 90 %. Про це заявив мер столиці Віталій Кличко.

За інформацією ДСНС вибух у будинку спричинив руйнування міжповерхових перекриттів між 4 та 7 поверхами.

Чи справді будинок необхідно зносити? Ситуацію з урахуванням особливостей експлуатації будинків такого типу прокоментував в ефірі телеканалу Україна 24 голова правління організації «The Wall-Ukraine» Віталій Грусевич.

- Будинок побудований у 1996 році. Це 96 серія, яка розповсюджена на всій території України. Побудований він з керамзитобетонних панелей, які з'єднуються при монтажі сталевими скобами (ред- «скоба-петля»), та приварюються до заставних деталей панелей. І це саме таке місце у цьому конструкторі будинку, яке впливає на вік його експлуатації, - зазначив Віталій Грусевич.

Такі будинки розраховані на 50 років експлуатації. Періодично фахівці роблять технічне обстеження. Виходячи з того, який стан зв’язків цих панелей, який стан зовнішніх конструкцій, а найголовніше, який стан фундаменту, приймається рішення щодо продовження строку експлуатації або включення будинку у відповідні програми реновації.

Даний будинок відслужив майже половину свого життєвого циклу. Оцінюючи загальні характеристики цього будинку, Віталій Грусевич зазначив:

- Перше, він побудований на дуже гарних ґрунтах. У даному районі намиті ґрунти, яким властива довготривала несуча спроможність. Друге, цей будинок має загальну площу близько 16 тисяч квадратних метрів. Якщо казати про те, щоб його зносити, а на його місці побудувати новий, навіть на тих самих фундаменах, то капіталовкладень потрібно біля 200 мільйонів гривень. Але виникає питання: хто справиться з цим фінансуванням, і на кого будуть покладені ці видатки?

Оскільки зруйнована лише частина будинку, експерт прокоментував, що зносити всю будівлю не єдиний вихід.

- Насправді, я думаю, що зносити будинок повністю на сьогодні це емоційна заява. Тому що немає результатів чіткої експертизи. Зокрема, необхідний висновок науково-дослідних будівельних інститутів з приводу того, як вплинула вибухова хвиля на конструкцію всього будинку. Адже будинок при проектуванні не розраховувався на вплив вибухової хвилі. Наразі ми не маємо достатньої інформації, яким чином вибухова хвиля вплинула на несучі конструкції, які навантажують фундамент. Це можна зробити тільки на підставі звіту, - зазначив голова правління «The Wall- Ukraine» Віталій Грусевич.

Безперечно існують випадки, коли під час землетрусів руйнувалася секція в подібному панельному будинку і, виходячи з економічних причин (адже конструктив це 40 відсотків видатків) приймалося рішення відновити саме секцію. Тому про знесення або реконструкцію можемо чітко говорити тільки тоді, коли матимемо офіційні звіти комісії.