Уряд схвалив введення єдиної електронної системи в сфері будівництва

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
18.08.10

Кабінет міністрів України схвалив введення єдиної державної електронної системи в сфері будівництва. Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр, міністр цифровий трансформації Михайло Федоров на своїй сторінці Facebook.

«Реєстр ДАБІ йде в небуття! З десяток років цей реєстр був такою собі корупційною «притчею во язицех» — одним з найбільш нахабних та зухвалих прикладів відвертої й неприкритої корупції в Україні. За твердженнями учасників ринку, розмір корупції в цій сфері становив від 2,7 до 3,5 млрд грн на рік», - написав він.

Як зазначив Михайло Федоров, схвалена на засіданні Уряду Постанова щодо запровадження єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, має на меті максимальну автоматизацію та прозорість всіх процесів у галузі. Цим рішенням передбачено:

— з 6 липня запровадження нового сучасного та безпечного будівельного реєстру й публічного порталу з повним доступом до всіх даних, у т. ч. на мапі;
— надання автоматичних послуг (без чиновника), що повністю нівелює будь-які корупційні ризики (перші послуги запрацюють вже з 1 серпня);
— створення та ведення всіх документів в електронній формі одразу в системі (містобудівні умови, будівельний паспорт).

Загалом до системи буде підключено понад 60 тис. осіб, у т. ч. архітектори, атестовані особи, органи місцевого самоврядування тощо, які матимуть доступ виключно за електронним підписом.

Черговий етап надскладної реформи галузі містобудування йде за планом.