Експерт: на нові квартири відновлюється попит

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
саакян анжела

За підсумками червня на первинному ринку житла спостерігалася істотна активізація покупців.

Про це повідомила директор з маркетингу багатофункціонального житлового комплексу POLARIS Home & Plaza Анжеліка Саакян.

За її словами, за минулий місяць кількість звернень до відділів продажів будівельних компаній збільшилася на 45% в порівнянні з квітнем і практично зрівнялася з показниками докарантінного лютого.

Анжеліка Саакян зазначила, що в порівнянні з травнем, в червні зростання продажів в сегментах економ-класу і елітного житла виріс на 3-5%, в об'єктах бізнес-класу - на 5-7%, в будинках комфорт-класу - на 8- 10%, в об'єктах нових форматів - в середньому на 12%.

На її думку, на даний момент найбільшою популярністю користуються об'єкти нових форматів, на яких сконцентровано близько 70% існуючого попиту.

«Не дивлячись на стартову ціну, яка на 15-20% вище, ніж, наприклад, в об'єктах економ-класу і ряду ЖК комфорт-класу, головною причиною популярності об'єктів нових форматів варто вважати високу ліквідність вкладень - до 50% з початку будівництва і до моменту введення об'єкта в експлуатацію», - розповіла Анжеліка Саакян.

Вона нагадала, що близько 1/3 всіх споруджуваних ЖК відносяться до категорії об'єктів «нових форматів»: це, перш за все, об'єкти формату «місто в місті», багатофункціональні ЖК, об'єкти еко-формату і live-work-play.

«На сьогоднішній день ринок переживає суттєве переформатування пропозиції. З причини зростання вимог покупців до якості будівництва і створюваних об'єктів внутрішньої інфраструктури, девелопери все частіше переорієнтовуються на будівництво саме об'єктів нових форматів. Ще на початку 2019 року кількість таких об'єктів становила трохи більше 20%, а вже до середини 2020 року їхня кількість збільшилася до 30-35% від усього обсягу споруджуваних ЖК», - підкреслила Анжеліка Саакян.

На думку експерта, в контексті проблем, що виникли з інвесторами об'єктів «Укрбуду» і АКБ «Аркада», важливим аспектом популярності об'єктів нових форматів є надійність забудовників і наявність незаперечливої дозвільної документації.

Вона розповіла, що за останні 2 місяці покупець, перш ніж зробити свій вибір, став більш уважно вивчати питання, як велося будівництво під час активної фази карантину, чи були зупинки і з чим вони були пов'язані. Крім цього, покупця все більше цікавить реноме забудовника, чи має він достатньо коштів, щоб будувати незалежно від рівня продажів.

«Але найбільш важливим для інвестора є наявність всіх документів, що підтверджують законність майбутнього житлового комплексу. Всі прекрасно розуміють, що будь-які нестиковки в наявних у забудовника документах, як то, наприклад, невідповідність споруджуваного об'єкта цільовим призначенням земельної ділянки і пов'язане з цим активну протидію будівництву з боку місцевих жителів, істотно підвищують ризик покупки квартири в такому ЖК», - зазначила вона .

Експерт вважає, що при збереженні економічної стабільності в найближчі 2 місяці зростання продажів продовжиться в середньому на 5-6% в об'єктах економ і комфорт-класу і до 8-10% на житло нових форматів.

«За моїми оцінками, в цьому році стандартної паузи в продажах, як це відбувається найчастіше в липні-першій половині серпня, не відбудеться. А пік продажів в 2020 році настане у вересні-жовтні», - сказала вона.

Також, за даними Анжеліки Саакян, за останні 2 місяці ціни на первинному ринку Києва не зазнали істотних змін. Тільки в 10 споруджуваних об'єктів вартість кв. м була збільшена в середньому на 3-5%, але дане збільшення, як вважає експерт, пов'язано з переходом будівництва об'єкта на новий етап.

«Одномоментное підвищення цін у зв'язку з переходом на новий етап будівництва не перевищує 5%, кількість таких об'єктів в червні не перевищило 10. Саме тому середні ціни за підсумками місяця досить стабільні - середній зріст не перевищує 0,5-1%», - сказала Анжеліка Саакян.