Справжня вартість нових квартир на 10% нижче декларованих забудовниками цін

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
me3.com.ua

Реальна вартість квартир на первинному ринку Києва в середньому на 10-12% нижче декларованих забудовниками цін.

Про це повідомив керівник проекту RUSANIV RESIDENCE Олександр Ізаров.

Затяжний карантин, за його словами, змусив багатьох гравців на ринку шукати найбільш прийнятні шляхи стимулювання попиту у вигляді всіляких знижок і акцій. Так, найбільший розмір знижок спостерігається в об'єктах на початкових стадіях будівництва, найменший - в об'єктах на стадії введення в експлуатацію. При 100-відсотковій оплаті, в залежності від площі квартири, покупець може отримати знижку до 5% - на завершальній стадії будівництва, до 10% - на етапі будівництва більше 6-9 місяців і до 15% на початкових етапах будівельних робіт.

«Для стимулювання продажів практично всі забудовники пропонують покупцям найбільш вигідні знижки, що досягають 15% при повній оплаті вартості квартири», - сказав він.

За даними експерта, при першому внеску до 30% від повної вартості квартири розмір знижок значно нижче і на початкових етапах будівництва не перевищує 8%, а на завершальних - не більше 3-4%.

Олександр Ізаров також торкнувся питання додаткових акцій, які стимулюють продажі.

«На сьогоднішній день практично всі компанії при первинному внеску, переважно від 30% вартості квартири, пропонують покупцям різного роду програми з безпроцентної розстрочки терміном на весь цикл будівництва: щомісячна виплата, щоквартальна виплата, а також диференційоване погашення від мінімальної виплати на старті будівництва до максимальної на етапі введення ЖК в експлуатацію», - розповів експерт.

Олександр Ізаров зазначив, що на сьогоднішній день близько 50% всіх квартир купується на старті будівництва через високу ліквідність вкладень. При цьому близько 25% квартир купується в період від 6 до 12 місяців, коли ціна вже на 5-10% дорожче за стартову. Ще близько 18% квартир купується в період будівництва від 12 до 15 місяців при ціні на 15% вище початкової. І лише трохи більше 5-7% квартир купують на завершальному етапі будівництва, коли ціна практично максимальна.

Експерт вважає, що сформована на первинному ринку цінова кон'юнктура найбільш сприятлива для інвестора. Він зазначив, що протягом 3 місяців на первинному ринку коливання вартості м2 не перевищують 0,5-1% залежно від стадії будівництва. Але разом з тим, на його думку, при стабільних цінах на будівельні матеріали і будівельно-монтажні роботи, а також в умовах планомірно зростаючого попиту, в найближчі 3-4 місяці багато компаній можуть істотно знизити розмір знижок або ж відмовляться від практики безпроцентної розстрочки, підвищивши при цьому ціни на 3-5%.

«При високому попиті, яким можна вважати щомісячне зростання угод в середньому на 8-10% по відношенню до минулого місяця, вже у вересні багато компаній переглянуть свої програми лояльності. Уже зараз найбільше зростання продажів очікувано торкнеться більшою мірою об'єктів нових форматів (багатофункціональні ЖК, об'єкти «місто в місті», live-work-play і ін.), частка на ринку яких складає близько 30% від усіх об'єктів, що будуються», - прогнозує експерт.

На його думку, до осені зростання цін на первинне житло малоймовірно, цінова динаміка можлива тільки в об'єктах, де відбувається перехід на новий етап будівництва. При цьому знижки, що надаються, найімовірніше, триватимуть до кінця серпня, щоб погасити накопичений за час карантину відкладений попит і вийти на закладений на початку року рівень продажів.

Олександр Ізаров нагадав, що при виборі об'єкта інвестування покупець найбільше звертає увагу на: 1) бездоганну репутацію забудовника, його досвід на ринку, 2) чи велося будівництво в період карантину, 3) наявність всіх дозвільних документів та їх «чистота», 4) наявність продуманої концептуальної інфраструктури в ЖК: наявність вбудованого ТРЦ, коворкінгу, офісних приміщень, дитячого садка, продуктового маркету, зон рекреації, спорту і відпочинку, 5) майбутня ліквідність покупки.

Експерт звернув увагу на те, що за даними на початок липня, будівельні роботи в повному обсязі відновлені в 80% об'єктів, що будуються.

«Ринок поступово виходить з карантину. На сьогоднішній день вже практично в 80% об'єктів будівництво ведеться в плановому порядку. Проблемними як і раніше є ряд проектів низької цінової категорії, що будуються виключно за рахунок коштів покупця квартир, а також об'єкти інших класів, законність будівництва яких викликає питання. У таких об'єктах, щоб залучити покупця, забудовники можуть пропонувати знижки, що досягають 30%. Але ризик вкладень в ці об'єкти є значним, так як частина з них може бути взагалі не завершена», - підсумував Олександр Ізаров.