В НБУ назвали умови запуску доступної іпотеки

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Учетная ставка

Національний банк у жовтні планує масовий запуск іпотеки під 10%. Про умови, при яких банки будуть зацікавлені у видачі іпотечних кредитів, розповів начальник управління системних ризиків департаменту фінансової стабільності НБУ Микола Остролуцький в ефірі каналу "Україна 24".

"Орієнтир в 10% я вважаю точкою рівноваги на сьогодні. Щоб ставки за кредитами знизилися, банки мають бути впевнені, що макроекономічні умови будуть стабільними, інфляція буде низькою і прогнозованою. Тоді вони розроблятимуть інструменти, щоб знизити ставки. І тоді вже можна буде розраховувати впевнено на зниження ставок. Поки що ми тільки йдемо до цього, оскільки наразі за звітністю середня зважена вартість кредитів все-таки 15%. Окремі банки пропонують 10%, і це орієнтир", — сказав він.

Остролуцький розповів, від чого залежить розвиток іпотечного ринку в майбутньому.

"На сьогодні у нас є 7-8 банків, які контролюють майже 90% ринку. Перший фактор — що кількість банків має збільшитися. Є банки, які просто не йдуть в іпотеку. І тут питання не в ціні. Іпотека повинна стати масовим сегментом. Всі їй мають повірити, вона повинна стати таким же сегментом, як і споживче кредитування. Після цього включається ринок, є попит і пропозиція. Чим нижчі ставки, тим більше попит. Тобто перша умова — банки повинні вийти (на ринок іпотеки — ред.). Банки повинні перестати боятися і зрозуміти, що юридичні ризики знижуються, ринок прозорий. А гроші у них є", — сказав він.