Суд знову дозволив забудову Павлівського скверу у Києві

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Павлівський

Окружний адміністративний суд Києва 7 серпня відновив дозвіл на будівництво будинку по вулиці Гоголівській, 32 на території Павловського скверу в Києві.

Як повідомило видання «Наші гроші», скандальним забудовником є «Авіакомпанія «ВІТА». Саме в неї з 2003 року знаходиться у 25-річній оренді відповідна ділянка площею 0,22 га. Дозвіл на будівництво Державна архітектурно-будівельна інспекція видала у серпні 2019 року. Йдеться про найвищу категорію будівництва, тобто вище 100 метрів. У листопаді минулого року ДАБІ скасувала містобудівні умови та обмеження, оскільки забудова суперечить функціональному призначенню ділянки. Згідно з чинним Генпланом, це територія громадських будівель і споруд, а не житлової забудови.

Окружний адміністративний суд у постанові прямо вказав на невідповідність планів забудовника і функціонального призначення ділянки. Однак це не вплинуло на рішення відновити дозвіл.

«Таке рішення адміністративного суду є очевидно абсурдним. Його необхідно скасувати, а наш рідний сквер — захистити», — заявила депутат Київради Ольга Балицька.

Ольга Балицька нагадала, що дозвіл на забудову було скасовано з її ініціативи та за сприяння Олени Бабак — тодішньої глави Мінрегіону. У грудні 2019 р. Бабак звільнилася, заявивши, що на неї чинили тиск через анулювання дозволів про будівництво — зокрема на Гоголівській, 32-В.

Представники ДАБІ відзиву на позов не надали і в суд не з’явилися. Суд зауважив, що це може бути кваліфіковано як визнання позову. Хоча, як повідомляв портал МЕтри, наразі ДАБІ перебуває в стані реформи. На позачерговому засіданні Уряду за участі Президента України Володимира Зеленського 13 березня 2020 року було прийнято рішення про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Обов’язки ДАБІ будуть розподілені між трьома новоствореними центральними органами влади.