Надбудова над останнім поверхом: тільки шляхом реконструкції всього будинку

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-08-17_09-40-32

Здійснювати надбудову над квартирою, розташованою на останньому поверсі багатоквартирного будинку можна тільки шляхом реконструкції всього будинку. Про це написав заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, начальник управління адміністративних послуг Юрій Тацій на своїй сторінці у Facebook.

«На що тільки не йдуть кияни, щоб збільшити своє житло – прибудовують фасади до квартир, самовільно захоплюють частини горищ. Ці дії не є законними і не підлягають легалізації у Департаменті містобудування та архітектури КМДА. Те саме стосується і надбудов до квартир, які знаходяться на останньому поверсі», - зазначив він.

Юрій Тацій наголосив, що будь-які зміни в облаштуванні квартири вважаються реконструкцією, однак така дія можлива виключно в межах приміщення. Надбудова не є його частиною, а належить до будинку в цілому. Тому легалізувати надбудову можна тільки шляхом реконструкції цілої будівлі.

Замовником будівництва надбудови може бути балансоутримувач будинку або об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. В будь-якому разі для здійснення реконструкції потрібна згода усіх жителів будівлі.

При поданні документів для отримання містобудівних умов та обмежень на реконструкцію важливо врахувати такі деталі:
- чи дотримана норма за висотністю будівлі, враховуючи надбудову, яка планується;
- чи не будуть утискатися права суміжної забудови (наприклад, чи не буде перекриватись вид з вікна або чи безпечна надбудова для сусіднього будинку).