Експерт: на новобудови передмістя Києва припадає 60% від усього обсягу продажів в Київському регіоні

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
photo_2020-09-08_13-04-40

За підсумками 8 місяців 2020 року кількість придбаних квартир в новобудовах передмістя Києва становить 60% від усього обсягу продажів в Київському регіоні. Про це повідомила Вікторія Погасий, директор з маркетингу житлового комплексу BASA City.

За її словами, популярність передмістя Києва викликана, перш за все, рекреаційними перевагами житлових комплексів. Крім цього тривалий карантин, пов'язаний з пандемією, у частині потенційних київських покупців викликав бажання зміни місця проживання. Експерт зазначила, що на даний момент до 1/3 покупців житла в приміських комплексах здійснюють усвідомлений переїзд, купуючи квартиру в передмісті замість київської.

«Дуже часто покупці «відмовляються» від міської 1-кімнатної квартири в 40-50 м2 в спальному районі, вважаючи за краще купувати натомість 2-3-кімнатні площею 65-80 м2 в передмісті», - розповіла вона.

Вікторія Погасий звернула увагу на те, що, починаючи з липня, попит на найдорожчі (видові) квартири в передмісті, вартість яких становить близько 1000 дол. /м2, збільшився в середньому на 20%.

За її даними, за 8 місяців 2020 року найбільшим попитом в найближчому київському передмісті з відмінним транспортним сполученням користуються об'єкти нових форматів, таких, як, наприклад, еко- і nature friendly-комплекси, розташовані на віддаленості до 10 км від столиці. Разом з тим на хвилі популярності заміського житла, на думку експерта, деякі забудовники націлені на поліпшення своїх проектів, наближаючи їх за своїми характеристиками до об'єктів бізнес-категорії.

«На даний момент найбільш перспективними для покупців є приміські ЖК, що будуються уздовж новообуховского шосе, так як цей напрямок найбільш наближене до центральної частини Києва», - вважає Вікторія Погасий.

На думку експерта, головними особливостями нових форматів житла в передмісті є обов'язкова наявність природних рекреаційних можливостей поблизу будівництва, таких як озеро, ліс, річка та ін.

«У приміських об'єктах нових форматів девелопери мають намір створити по-справжньому комфортне середовище для життя: на сьогоднішній день мова йде про те, що близько 2/3 всієї території забудовується ділянки має відводитися під місця загального користування (це і створення набережних, прогулянкових зон, територій для дітей і занять спортом, власний басейн на території житлового комплексу, велодоріжки і багато іншого) і сама територія вільна від автотранспорту», - підкреслила Вікторія Погасий.

Крім цього, експерт відзначила якості самого житла. Для передмістя характерна тенденція створення житлових комплексів малоповерхової забудови (в частині квартир передбачаються особисті дворики) з обов'язковою наявністю ліфтів в кожному будинку, облаштування на будинках вентильованих фасадів і системи індивідуального опалення.

Вона звернула увагу на те, що в приміських об'єктах нових форматів обов'язковою характеристикою є концептуальний інфраструктурний комплекс з об'єктами дитячої, спортивної, соціально-побутової інфраструктури.

Вікторія Погасий розповіла, що витрати на поліпшення проектів складають в середньому 20-25% від кошторисної вартості будівництва.

«Саме тому вартість житла нових форматів в найближчому передмісті порівнянна з вартістю київський об'єктів нових форматів, які будуються в спальних районах в безпосередній близькості до метро», - підкреслила вона.

Вікторія Погасий також вважає, що в осінній період очікується істотне зростання вартості найбільш затребуваного житла в передмісті Києва, яке знаходиться в активній фазі будівництва (виконано будівельних робіт більше 50%) і з терміном здачі в 2-3 кв. 2021 г. При цьому середня вартість м2 в передмісті за осінній період виросте на 5-7%.

«У вересні-жовтні в передмісті столиці вартість об'єктів нових форматів може зрости в середньому на 10-15%. Разом з тим цінова політика забудовників буде зав'язана не тільки на затребуваності того чи іншого житлового комплексу. Багато в чому вона буде залежати від зростаючої собівартості будівництва, а також загальноекономічної ситуації в країні», - підсумувала Вікторія Погасий.