У Мінрегіоні планують запровадити інститут орендного житла для держслужбовців

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
Minregion

Запровадження інституту орендного житла та створення державного фонду орендного житла допоможе вирішити питання забезпечення житлом держслужбовців і молодих фахівців, а також може залучити інвесторів. Про це 27 грудня під час засідання президії Будівельної палати України заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

Заступник міністра звернув увагу на те, що в країнах Європи близько 50% житла є орендним. При цьому органи влади в цих країнах є повноцінними учасниками даного ринку. В Україні ж держава практично ніяк не присутня на цьому ринку. На думку Лева Працхаладзе, державний фонд орендного житла міг би забезпечити житлові потреби держслужбовців та молодих фахівців без передачі службового житла у власність.

«На сьогодні ми часто стикаємось із ситуацією, коли чиновник, переходячи на нову посаду, через 3 місяці отримує у власність службове житло, незалежно від того, скільки і з яким результатом він пропрацює на державу. Наша пропозиція - надавати фахівцям державне житло в оренду. Якщо людина пропрацює на посаді, скажімо, 5 або 10 років, тоді він зможе переоформити його у власність", - зазначив Лев Парцхаладзе.

Крім того, за словами Лева Парцхаладзе, інститут орендного житла міг би стати механізмом залучення інвесторів, у тому числі і західних.