Експерт: Різке збільшення цін на первинному ринку житла не буде підкріплено рівнем попиту

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
нерода

У понад 70% об'єктів, що будуються в Київському регіоні різке збільшення цін на квартири через зростаючого курсу американського долара не буде підкріплено існуючого попиту.

Про це повідомила експерт ринку нерухомості Вікторія Нерода.

За її даними, в 2021 році орієнтиром як для забудовників, так і для покупців стане курс американського долара.

«Вже зараз багато забудовників переписують свої цінники з розрахунку 30-31 грн / долар», - розповіла вона.

Але при цьому, на думку експерта, тільки в 20-25% об'єктів, що будуються в Києві і найближчому передмісті таке підвищення цін буде мотивовано рівнем попиту.

«Зростання цін може бути мотивоване в об'єктах нових форматів, наприклад,«місто в місті», що будуються в Києві, або еко-комплексах і об'єктах 'nature friendly', що реалізуються в найближчому передмісті столиці (на віддаленості до 10 км від межі міста). На даний момент популярність об'єктів нових форматів сягає близько 60% від усього існуючого попиту», - зазначила Вікторія Нерода.

Вона вважає, що інтерес покупців до таких житлових комплексів викликаний підвищеною комфортністю майбутнього ЖК, додатковими зручностями (розвиненою і багатофункціональної інфраструктурою), а також широкими рекреаційними можливостями. Крім цього, об'єкти нових форматів в більшості своїй за якістю будівництва наближаються об'єктів бізнес-класу. А ціна на такі об'єкти в середньому на 20-25% вище, ніж на об'єкти економ-класу.

На думку Вікторії Нерода, популярність об'єктів нових форматів викликана ще й надійністю девелоперів, які реалізують подібні проекти.

«Мова йде про іноземні девелопери, які на старті проекту резервують обсяг фінансування до 70% необхідних коштів для майбутнього будівництва. Природно цей факт істотно підвищує ступінь надійності і захищеності інвестицій покупців і є гарантією, що об'єкт буде закінчений вчасно», - підкреслила вона.

Експерт також відзначила, що популярність об'єктів нових форматів пов'язана також з високою прибутковістю для приватних інвесторів, які вкладають свої кошти на початкових етапах будівництва, і можуть реалізувати свої квартири вже на етапі завершення проекту з прибутковістю від 30% до 45%. Тобто, з урахуванням терміну будівництва, це близько 15-20% річних.

Що стосується середньоринкового зростання цін, пов'язаного з курсовими коливаннями, то до кінця року він може скласти 7%.

«Для більшості забудовників існує ризик, що, підвищуючи ціни через зростання курсу долара, може істотно знизитися динаміка продажів, і це далеко не всі девелопери в змозі прийняти. Завищені ціни можуть спричинити відтік покупців в інші сегменти ринку: наприклад, потенційні покупці можуть переорієнтуватися на більш дорогі якісні об'єкти», - підсумувала Вікторія Нерода.