Національний парк «Голосіївський» перевіряють щодо незаконних забудов

Підписуйтесь на Telegram канал МЕтри
голосіївський

Державна екологічна інспекція розпочала перевіряти національний природний парк «Голосіївський», що розташований в межах Києва. Проконтролюють, зокрема, наявність охоронних зон та дотримання режиму природоохоронної території.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Держекоінспекції Андрій Мальований.

До цієї території, яка сягає майже 11 тисяч гектарів і становить приблизно десяту частину площі Києва, завжди була прикута увага громадськості. Засмічення парку, незаконне встановлення МАФів, вирубка цінних порід дерев – це неповний перелік порушень, які відбуваються в НПП «Голосіївський», - зазначив Андрій Мальований.

Посадовець зазначив, що цей парк регулярно намагались забудувати, чому сприяла відсутність визначених меж НПП «Голосіївський».

«Та найбільшою проблемою залишаються спроби забудови в межах нацпарку. Тривалий час його межі не були визначені. Це приваблювало забудовників, які за відсутності офіційно затверджених меж нацпарку могли вивести ділянку зі статусу заповідної території та почати «клепати» багатоповерхівки. Саме тому нещодавно був зроблений важливий крок на захист НПП - затверджений «Проект землеустрою щодо організації та встановлення меж території національного природного парку «Голосіївський», - додав Андрій Мальований.

Також, за словами посадовця, у парку мають бути охоронні зони, наявність яких держекоінспекція також проконтролює під час перевірки.

«На жаль, цього рішення також недостатньо, щоб вберегти нацпарк від забудови. На сьогодні важливо встановити ще й охоронні зони «Голосіївського» для забезпечення його захисту від потенційно шкідливого для екології будівництва, яке може відбуватися поряд. В рамках перевірки Столичний округ ДЕІ проконтролює наявність встановлених охоронних зон нацпарку. Припис щодо їх затвердження був наданий Держекоінспекцією ще 30 червня», - написав Андрій Мальований.